Muž podezřelý z útoku v Utrechtu je dopaden! Zabil tři osoby, devět jich zranil

Střelecký útok v Utrechtu si vyžádal už tři mrtvé a devět raněných. Podezřelého z útoku Gökmena Tanise dopadla policie. Muže už začátkem března policie stíhala v souvislosti s případem znásilnění. Zatím není jasné, zda se jednalo o teroristický útok, nebo zločin z vášně. Policie zadržela ještě dalšího muže.

V pondělí v nizozemském Utrechtu útočník zahájil střelbu v tramvaji u dopravního uzlu Oktoberplain. Ačkoliv zpočátku nebylo jasné, kolik osob bylo zraněných, teď se mluví o třech mrtvých a devíti zraněných.

Útočníka podezřelého ze střelby v Utrechtu dopadla policie. Kromě Gökmena Tanise policie zadržela ještě dalšího muže. Není zatím jasné, v jakém vztahu k Tanisovi je. 

Motiv činu zůstává nadále nejasný, není vyloučena ani možnost teroristického útoku. Ve hře je ale i zločin z vášně. 

Podle svědků zahájil palbu v tramvaji v 10:45, poté z místa činu utekl. „V tramvaji se ozvalo několik výstřelů a několik lidí bylo zraněno. Na místě jsou helikoptéry a nikdo zatím nebyl zatčen,“ uvedl policejní mluvčí Joost Lanshage.

Viděl jsem, jak nějaká žena leží na zemi a křičí, že nic neudělala. Zrovna jsem šel z práce a stál u semaforu, když jsem ji uviděl. Bylo jí mezi dvaceti a pětatřiceti. Uslyšel jsem tři výstřely, velmi rychle k ní přišli čtyři muži a snažili se ji odtáhnout pryč, ale pak se znovu ozvaly výstřely a oni ji nechali být,“ uvedl pro RTV svědek.

Úřady začaly útok vyšetřovat jako možný teroristický útok. „Nemůžeme vyloučit teroristický čin. Nejvyšší stupeň varování bude platit nejméně do dnešních osmnácti hodin,“ uvedl na tiskové konferenci koordinátor pro terorismus a bezpečnost Pieter-Jaap Aalbersberg.

Policie vyzvala obyvatele v okolí, aby se uzamkli. Zavřeny byly také školy, obchody a další provozovny. Policie nabádá, aby se lidé útočníka nesnažili zadržet, ale podali o něm informace na policii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:19 úterý 16. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 15
  • 12
  • 11
  • 11
  • 11