Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Je nenávist xenofobů přesně to, co teroristé chtějí?

    Karikatura výstižným způsobem ukazuje, že přebujelý extremismus a nenávist, který v současné době bují je přesně to, po čem teroristé touží. | foto: reprofoto facebook

    Pařížské teroristické útoky vyvolaly vlnu strachu, což je u koordinovaného masakru, při němž zemřelo 132 lidí pochopitelné. Co je o poznání méně pochopitelné je vlna nenávisti, která se vzedmula v internetových diskusích. Nenávist zde ale nešíří muslimové a po násilí a smrti druhých nevolají teroristé, ale obyčejní Češi. A zdá se, že tak jsou teroristům přímo na ruku.

    Páteční teroristické útoky v Paříži vyvolaly nejen vlnu solidarity s oběťmi a jejich příbuznými, ale i vlnu nebývalé nenávisti. Té se v internetových diskusích dopouští nikoliv radikální islamisté, ale obyčejní Češi.

    Fotogalerie

    Jakkoliv by se měli lidé v současné situaci snažit překonat vzájemné rozdíly a sjednotit se v boji proti společnému nepříteli, najdou se mezi námi tací, kteří raději budou štvát lidi proti sobě a vybízet k násilí a agresi. A ještě mají tu drzost tvrdit, že to dělají pro naše dobro.

    K islámu se vyjadřuje obrovské množství lidí, kteří dané problematice rozumí málo nebo vůbec. Mnohdy jediné informace pocházejí z úst takových odborníků jako entomologa Konvičky, podnikatele Okamury nebo druhořadých zpěváků Brichty a Ortela.

    Aleš Brichta nadává a vyzývá k zostuzování rodin těch, kteří s jeho omezenými názory nesouhlasí.

    Lidé, kteří často ani nemají maturitu si tak vystačí s jednoduchým konstatováním, že islám je všeobjímající bezvýhradné zlo, které je potřeba zničit. Od všemožných absolventů Vysoké školy života a žen, jejichž zaměstnáním je mateřská, ale rozhodně ne dovolená se můžeme v internetových diskusích dočíst věci, z kterých mrazí.

    Rasisté z hnutí Islám v ČR nechceme dokonce pro své věrné vydali propagandistický manuál, jak lépe nadávat a urážet své spoluobčany a šířit nenávist.

    Lidé, kteří o sobě tvrdí, že jsou obyčejní slušní češi mají rétoriku mnohdy horší než sami islámští radikálové. Volají po násilí, nenávisti a nutnosti zničit islám a povraždit všechny muslimy. Nešetří ani nejtvrdšími vulgarismy. Některé příspěvky nemají daleko k tomu, aby za ně byli jejich autoři trestně stíháni.

    Autoři mnoha facebookových komentářů by se mohli divit, že by za své nenávistné výlevy mohli putovat za mříže.

    Dochází i k verbálním útokům na samotné české muslimy. Ti, kteří na facebooku projevují solidaritu jsou extremistickými islamofoby osočováni za lží, nazýváni teroristy a je jim i vyhrožováno.

    Odporného útoku na svou osobu se dostala i muslimská dívka z Teplic, která zorganizovala pietní setkání a na rozdíl od autorky příspěvku tak projevila elementární lidskou slušnost.

    Nenávistní xenofobové se k prosazení svých extrémních názorů rozhodli zneužít zítřejší státní svátek 17. listopadu ke svým demonstracím. Na mnoha místech si tak budeme místo připomínky hrdinství studentů bojujících za svobodu a demokracii moci vyslechnout výzvy k násilí a vyhlazení skupiny osob, uzavírání hranic a perzekuci každého kdo nasouhlasí.

    Proti přebujelému extremismu a islamofobním náladám varoval jak místopředseda vlády Bělobrádek, tak aktuálně i ministr vnitra Chovanec, který řekl, že během zítřejších demonstrací bude každý rasistický projev potrestán.

    Xenofobní blok proti islámu vedený Martinem Konvičkou se neštítí ani osobních útoků a osočování slušných muslimů.

    Nenávist zaslepených xenofobů vydávajících se za vlastence se obrátila i proti jejich někdejšímu idolu Danielu Landovi. Ten zveřejnil na svém Facebooku fotku, kde se během své výpravy do Afghánistánu modlí s místními muslimy, které nazval úžasnými přáteli.

    Daniel Landa dal najevo, že nepovažuje všechny muslimy za teroristy, ale někteří jsou jeho přáteli. Mezi jeho rasistickými fanoušky to vyvolalo pobouření.

    I Landa byl za tento svůj čin opakovaně označen za vlastizrádce koupeného muslimy, zklamáním pro opravdové Čechy nebo za člověka paktujícího se s vrahy. A to chtěl jen poukázat na prostý fakt, že ne každý muslim je terorista a ne každý terorista je muslim.

    Útoky se zatím odehrávají jen na relativně anonymním internetu, ale je otázka jak dlouho ještě to tak zůstane. Vyděšení xenofobní Češi nevědomky dělají přesně to, co teroristé chtějí a paradoxně jím vzrůstajícím extremismem pomáhají.

    Tomio Okamura burcuje davy svých věrných, aby stejně jako muslimy nenáviděli všechny své spoluobčany, kteří nesouhlasí s Okamurovým demagogickým výkladem Koránu.

    Cílem teroristů je rozsévat strach a jeho prostřednictvím i nenávist a rozeštvat společnost proti sobě. A z internetových diskusí se zdá, že se jim to daří. Okamura, Konvička, Brichta, Ortel, ale i prezident Zeman tvrdí, že chtějí chránit občany České republiky, ale místo toho je jen štvou jednoho proti druhému, nazývají jedny a vlastizrádci a tolerují násilí a nenávist a ještě k němu občany vybízí. A v této situaci snad ani nejsou teroristé potřeba.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:15 úterý 15. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      37
    • Trapas
      21
    • Tvl
      15
    • Cože
      12
    • Haha
      10
    • Sladký
      10