Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Každý muslim není islamista! 8 pojmů souvisejících s útoky v Paříži

    • Proč je cílem Islámského státu hlavně Francie?
    • Co je IS za organizaci a co chtějí?
    • Na Francii útočí sami obyvatelé jejich země
    • Zásadní věci, které byste měli v souvislosti s útoky znát

    Pray for Paris, heslo, které se stalo symbolem teroristických útoků. | foto: Profimedia.cz

    K pátečním teroristickým útokům v Paříži se přihlásili radikálové z Islámského státu. Právě v těchto dnech je nutné zachovat chladnou hlavu a nesvádět vinu na lidi, kterým hněv nepatří - rozhodně ne všem muslimům - potažmo uprchlíkům.

    Valí se to na nás ze všech stran, teroristické útoky ze 13. listopadu šokovaly celou Evropu. Ve Francii zaútočili atentátníci na několika místech současně a zůstalo po nich na 130 mrtvých a přes 300 zraněných.

    A lidé se samozřejmě ptají, zda má celá událost souvislost s nedávnou přílivovou vlnou uprchlíků. K odpovědnosti se totiž přihlásil Islámský stát a v jeho jméně vraždil i francouzský občan.

    Co to znamená a na co si dát během posuzování situace pozor?

    1. Ne každý muslim je islamista

    Naopak - obětmi islamistů jsou právě a zejména muslimové, a proto před islámskými teroristy prchají do Evropy.

    2. Proč si stoupenci IS vybírají Francii

    Útok dává vzpomenout na lednový atentát na redakci Charlie Hebdo a košer obchod v Porte de Vincennes. Francie je země přísně dodržující demokratické hodnoty a její hesla Volnost, rovnost, bratrství jsou přímo v rozporu s ideologií Islámského státu. Útok na zemi je tedy útokem na demokratické hodnoty západu, navíc Francie silně podporuje boj proti IS.

    Islámský stát je jen takzvaný. Je to teroristická organizace a rozhodně nemá...

    3. Je Islámský stát opravdu státem?

    Ne. Je to teroristická organizace, která se jen tak nazvala, ale parametry státu nemá a nikdo jej jako stát neuznává.

    4. Co Islámský stát vlastně chce?

    Nastolit tzv. vládu chalífátu, tedy přísně ideologickou myšlenku založenou na autoritativní vládě s podrobením a kontrolováním lidu. K tomu potřebuje zničit demokratické principy a tím pádem dochází k těmto děsivým činům.

    Na ulicíchj zůstávala těla obětí pařížského černého pátku.

    5. Jsou členové IS muslimové?

    Nejsou. Jsou to teroristé a terorismus nepatří do žádného náboženství. Jejich boj je politicky a finančně motivovaný, s islámem nemá nic společného a mnoho z nich v islám ani nevěří, respektive podle víry nekoná. Používají jen muslimské tradiční pilíře jako zástěrku pro svoje činy a tuto víru zneužívají, doslova až znásilňují.

    6. Proč tedy volají před útokem Allahu Akbar?

    Původně se jedná jen o nevinné rčení Bůh je velký, pro islamisty se ale v tomto případě může jednat o záměr směrovat hněv a nenávist veřejnosti na jejich nepřátele - samotné muslimy.

    Francie se probudila do dne, který nejspíš změní evropskou historii.

    7. Proč útočí na Francii její vlastní občané?

    V případě Charlie Hebdo i 13. listopadu byl mezi útočníky i muž s francouzským pasem a občanstvím. Francie si zakládá na tom, že další generaci přistěhovalců považuje za svoje občany v souladu se svými principy republiky. Jejich další potomci se ale nemusí do společnosti začlenit a pocit frustrace z toho, že země jim nedala to, co chtějí, je může vehnat přímo do středu radikálů.

    8. V televizi často slyším pojem Pátá kolona, co to je?

    Je to pojem označující politického vnitřního nepřítele snažící se rozložit nějakou organizaci zevnitř. Termín pochází z občanské války ve Španělsku a právě Pátou kolonou jsou označováni potomci imigrantů ve Francii, kteří přebíhají k islámským radikálům a útočí.

    Islám vs Islamismus

    Muslimové jsou stoupenci islámu, což je monoteistické náboženství, které je založené na učení proroka Mohameda. Slovo islám znamená „podrobení se“ či odevzdání se Bohu. Islamismus je naproti tomu politicko-sociální hnutí, které využívá různé prostředky k dosažení svých cílů. Tyto prostředky mohou být násilné, ale často mívají i podobu poklidných demonstrací. Islámský stát (IS) je radikální sunnitské džihádistické hnutí blízké Al-Káidě, které pod tímto názvem působí v Iráku, Sýrii a v Levantě. Není to v žádném případě stát, protože není mezinárodně uznán žádným jiným státem. Na konci června roku 2014 tato teroristická organizace vyhlásila na dobytých územích v Sýrii a Iráku chalífát (slovo „chalífa“ pochází z arabštiny a znamená „nástupce“. Podle IS je Abú Bakr al-Bagdádí jediným právoplatným nástupcem Proroka Mohammeda) a změnila název na Islámský stát.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pondělí 14. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Trapas
      20
    • Tvl
      19
    • Cože
      13
    • Haha
      11
    • Sladký
      10