Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Francie otáčí a žádá Putina o pomoc. Co to znamená?

    Ruský prezident Vladimir Putin Fra slíbil francouzskému prezidentovi vojenskou pomoc při útocích na Islámský stát a námořnictvu rovnou nařídil, ať s Francouzi jednají jako se spojenci. | foto: EPA, AP, Reuters

    Vladimír Putin je opět na koni. Ještě před měsícem se na jeho hlavu snášela kritika za letecké nálety v Sýrii a kvůli Krymu byl označován za uchvatitele Ukrajinců. Po pařížských masakrech, francouzská diplomacie otáčí a žádá Kreml o pomoc. Jak tomu máme rozumět?

    Poté co ruské tajné služby definitivně potvrdily, že jejich Airbus poslala k zemi bomba teroristů, ruský prezident slíbil tvrdou odplatu. Budeme po nich pátrat všude, kde by se mohli skrývat. Najdeme je na jakémkoli místě na zemi a potrestáme je,“ uvedl Putin s tím, že tajné služby mají jako hlavní úkol najít pachatele činu.

    Fotogalerie

    Zdá se, že islamisté s útokem na letadlo šlápli do vosího hnízda. Putin už nařídil zintenzivnit letecké útoky na pozice Islámského státu. Zatímco ještě nedávno padaly ruské bomby hlavně na pozice nepřátel Bašára Asada a Islámský stát byl stranou ruského zájmu, nyní se situace obrací.

    Obrací se i postoj Elysejského paláce. Francouzský prezident Francois Hollande už v pondělí uvedl, že odletí do Moskvy a sejde se s Vladimirem Putinem, aby s ním projednal detaily plánu boje proti islamistům. Šéf Kremlu mu vojenskou pomoc slíbil už v úterý po telefonu a vydal první příkazy.

    Svým lodím nařídil, aby se spojily s francouzským námořnictvem a spolupracovaly.

    „Je nezbytné navázat přímý kontakt s Francouzi a koordinovat s nimi jako se spojenci,“ řekl Putin při setkání s ruskou generalitou.

    Podle politologů si Hollande si po pařížských atentátech uvědomil, že hlavní prioritou je porážka Islámského státu, kritizovaná ruská podpora prezidenta Bašára Asada je nyní pouhý detail.

    Jiná rétorika směrem k Rusku zaznívá i z Bílého domu. Barrack Obama sice vyzval Rusko, aby svou pozornost v Sýrii zaměřilo více na boj proti IS a méně na podporu prezidenta Bašára Asada, zároveň ale vyzdvihl roli Ruska při řešení krize v Sýrii a označil ho za konstruktivního partnera.

    O tom, že s Ruskem se musí počítat jako s jedním z hlavních spojenců v boji proti terorismus, mají jasno i špičky české armády. Například generál Petr Pavel, velitel štábu NATO, říká: „Když jsem se zmínil o efektivním postupu proti Islámskému státu a účasti všech důležitých hráčů na těchto krocích, tak jsem mínil i Rusko. Nejen kvůli jeho velikosti a vojenské síle, ale i fyzické přítomnosti na Blízkém východě. Rusko z toho nelze - jako jednoho z důležitých faktorů řešení této krize - vyloučit.“

    Bez Rusů to prostě nepůjde! Tady je několik důvodů podle českého plukovníka Pavla Skácela, účastníka misí OSN v bývalé Jugoslávii a Kurdistánu:

    1. S Ruskem se bude muset počítat, je prakticky jako jediné při řešení konfliktu konzistentní. Svou ochotu pomoct jasně deklarovalo hned po svém vstupu do konfliktu, to že Francie a Amerika se k tomu začínávají odhodlávat až teď je druhá věc, ale aspoň že tak.

    2. Západní spojenci si mysleli, že to všechno ukočírují sami, ale ukázalo se že ne. Žijeme v době, kdy se nějaký problém na jednom konci světa dokáže velmi rychle přenést na druhý konec světa a bohužel to stojí lidské životy. Je smutné, že až po smrti stovek lidí si někdo uvědomí, že udělal chybu a něco špatně vyhodnotil.

    Množí se zprávy, že Putin shromažduje v Sýrii mohutné letectvo a že se ruští piloti přímo zapojili do bojů proti Islámskému státu.

    3. Nejde jen o politické, ale i o obchodní důvody. Pochopitelně, že Sýrie je území, které je komoditně bohaté a spolupráce Ruska s Asadem od počátku může mít za dopad i to, že ropa ze Sýrie, kterou dnes kupujeme za dolary a eura se v budoucnu bude prodávat za rubly. Rusko jedná pragmaticky, přes Ukrajinu do Evropy nedostane nic a nebo je většina z toho rozkradena, jižní kanál selhal, severní se musí budovat, tak se pochopitelně obrátili k Sýrii.

    4. Putin nerazí teorii, že je potřeba svrhnout režim a pokusit se nastolit vlastní, což je přesně ta teorie, na které celé arabské jaro ve finále zkrachovalo.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:18 čtvrtek 17. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      78
    • Trapas
      19
    • Sladký
      19
    • Haha
      18
    • Cože
      15
    • Tvl
      14