Terorista měl u sebe batoh s hnijícími varlaty. Plánoval biologický útok?

Během rozsáhlých razií po teroristických útocích v Bruselu byl zadržen i osmadvacetiletý Abderahman Ameroud. Muže podezřelého z terorismu dopadla policie při přestřelce ve čtvrti Schaerbeek. Dopadený muž měl u sebe podezřelý batoh, který obsahoval hnijící varlata. Mohl plánovat biologický útok?

Fotogalerie

Po teroristických útocích v Bruselu 22. března došlo v Belgii k několika raziím zaměřeným na dopadení osob podezřelých z terorismu.

Jedním z těch, kteří neunikli spravedlnosti, byl i osmadvacetiletý Abderahman Ameroud.

Amerouda dopadla policie v pátek 25. března ve čtvrti Shaerbeek. Muž byl zatčen po přestřelce na tramvajové zastávce, kde byl policisty postřelen do nohy.

Během zatýkání upustil Ameroud podezřelý batoh.

K opuštěnému zavazadlu byl po Ameroudově zatčení povolán pyrotechnik se speciálním robotem na zneškodňování výbušnin. Ten nakonec naštěstí nebyl potřeba, batoh neobsahoval bombu, ale něco o poznání nechutnějšího.

Vyšetřovatelé během procesu s Ameroudem, který čelí obvinění z členství v teroristické organizaci, odhalili, že sympatizant Islámského státu měl v batohu pytlíky se zahnívajícími zvířecími varlaty a výkaly.

Spekuluje se o tom, že možná připravoval primitivní biologický útok.

Používání mrtvých zvířat není u teroristů až tak neobvyklé. V únoru byla v Maroku zadržena skupina teroristů, kteří u sebe měli mrtvé krysy, zvratky a ocelové špony.

Po přimíchání do výbušniny tyto biologické složky kontaminují zasažené lidi, kteří pak většinou, i když výbuch přežijí, umírají na infekci. Hnijící zvířecí mrtvoly lze použít i k otrávení vody a jídla.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 7. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 19
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12