Teroristé v Praze! Policie na letišti zadržela dva muže, kteří měli útočit na vlaky

Policisté včera v Praze zadrželi dva muže podezřelé z terorismu. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Na území Prahy se pravděpodobně pohybovali teroristé. Policie zde totiž zadržela dva muže podezřelé z toho, že tvořili teroristickou buňku společně s Iráčanem, který v Německu zaútočil na dva vysokorychlostní vlaky, a to tak, že na koleje napnul ocelové lano. Informoval o tom rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, následně pak tuto informaci potvrdila česká policie.

Kriminalisté v uplynulých dnech úspěšně pozatýkali trojici údajných teroristů sympatizujících s tzv. Islámským státem. Zřejmě tou vůbec největší rybou byl dvaačtyřicetiletý Iráčan, který byl zadržen v pondělí ve Vídni. Znepokojující však je, že další jeho přívrženci se nacházeli na území Česka.

Jak totiž informoval rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, kriminalisté v Praze zatkli další dva muže, kteří měli s Iráčanem tvořit teroristickou buňku.

„Právě včera (ve středu) byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku,“ cituje agentura DPA Kicklův projev v rakouském parlamentu.

O zásahu už během dnešního poledne na Twitteru informovala Policie České republiky. Ta přiblížila, že k zadržení dvou pravděpodobných teroristů došlo na letišti po jejich příletu.

„Můžeme potvrdit, že policisté z cizinecké policie včera na Letišti Václava Havla v Praze na základě evropského zatýkacího rozkazu vydaného vídeňským Zemským úřadem pro ochranu ústavy a boji proti terorismu, zadrželi krátce po příletu do České republiky dva cizince,“ stojí v prohlášení.

V pondělí zadržený Iráčan je podezřelý z toho, že v loňském říjnu a prosinci natáhl ocelový provaz na koleje v Bavorsku, kde jezdí vysokorychlostní vlaky. Nikomu se naštěstí nic nestalo, vznikla jen hmotná škoda. I tak ale muž čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci, za což mu hrozí až doživotí. On sám se k činu přiznal, popírá ale, že by byl teroristicky motivovaný.

Zatím není jasné, jakému obvinění budou čelit dva muži zadržení v Praze.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:31 pátek 26. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 11
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8