Páreček ze seznamky pro muslimy plánoval útok v Londýně, muž dostal doživotí

Londýnský soud ve čtvrtek udělil vysoké tresty zamilovanému párečku muslimů. Ti se nejprve dali dohromady na internetové seznamce, našli společnou zábavu ve videích z poprav Islámského státu a následně se chystali spáchat atentát v centru Londýna. Muž byl odsouzen na doživotí, žena za mřížemi stráví 12 let.

„Hledám muže, s nímž budu na stejné duchovní a intelektuální vlně. Někoho, kdo mě naučí nové věci a inspiruje,“ napsala na svůj profil na internetové seznamce SingleMuslim.com londýnská lékárnice Rowaida El-Hassanová. Na inzerát zareagoval žadatel o azyl z Eritreje Munír Hassan Mohammed.

Začali si rozumět a brzy přišli na to, že je pojí i stejný pohled na svět. Oba totiž vyznávali radikální názory a časem si dokonce internetové flirtování začali zpestřovat přeposíláním videí, kde bojovníci tzv. Islámského státu řežou hlavy svým zajatcům. Extremistického materiálu ale vyšetřovatelé našli v jejich komunikaci daleko více.

Nakonec se do sebe zamilovali a začali tvořit pár. To, o čem si zatím jen psali, se společně rozhodli proměnit v realitu. Mohammed na sociální síti Facebook kontaktoval muže, o kterém si myslel, že je napojen na Islámský stát. Nabídl se mu, že v centru Londýna provede ve jménu IS teroristický útok.

Když se dal do jeho plánování, partnerka ho nadšeně podporovala a pomáhala mu sehnat vše potřebné. Jako lékárnice například opatřila návod k výrobě jedu ricin, kterým se původně chystali útočit.

Plán ale nakonec změnili a pustili se do sestavování teroristy oblíbené výbušniny TATP, která byla použita při útocích v Paříži, Bruselu nebo Manchesteru.

Právě během chystání výbušniny Mohammeda přistihla britská policie v prosinci roku 2016. Včera byl spolu se svojí partnerkou předveden před londýnský soud, od kterého si oba odnesli vysoké tresty. Muž by měl za mřížemi strávit zbytek života, přičemž možnost požádat o předčasné propuštění bude mít po 14 letech, žena si odsedí 12 let.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:10 sobota 23. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 7
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5