Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Terorista z Hurghady je prý duševně nemocný. Egypt si vymýšlí, říká Šándor

    Vrah Češky Lenky podle Egypťanů není není terorista, ale psychicky nemocný člověk. Co na to říká bezpečnostní poradce Andor Šándor? | foto: koláž Expresu

    Osmadvacetiletý muž, který v Egyptě před více než osmi měsíci ubodal dvě Němky a Češku Lenku, nebude uvězněn jako terorista, nýbrž léčen jako psychicky nemocný. Rozhodnutí egyptských úřadů působí stejně zvláštně jako jejich vyhýbavý přístup ke komunikaci s německou i českou stranou. „Nepřekvapuje mě to. Egypťané mlží, aby neodradili turisty,“ myslí si bezpečnostní poradce Andor Šándor. Jak vidí naději pro rodinu Lenky na odškodnění?

    Osmadvacetiletý Abdel-Rahman Shaaban Abu Qura spustil 14. července 2017 na pláži v egyptské Hurghadě teror. Nožem napadl přítomné turistky, tři z nich stálo jeho řádění život. Kromě dvou Němek také Češku Lenku, které po několika dnech v nemocnici selhaly orgány.

    Jak vyšlo najevo v uplynulých dnech, Egypt zřejmě útočníka nebude soudit jako islámského teroristu, přestože při útoku vykřikoval radikální hesla a dříve na sociální síti pózoval s vlajkou Islámského státu. Místo toho bude Abu Qura léčen s údajnými psychickými problémy.

    Zpráva pobouřila řadu německých i českých médií. Stejně jako přístup egyptských úřadů, které jsou při komunikaci se zeměmi poškozených až podezřele zdrženlivé. Expres se zeptal bezpečnostního poradce Andora Šándora, co podle něj za takovým jednáním stojí.

    „Mě rozhodnutí Egypta vůbec nepřekvapuje. Egypt je veden cílenou snahou maximálně ochránit svůj turistický průmysl. Vědí, že cestovní ruch je cenný příjem státního rozpočtu, a třeba právě v Hurghadě v něm pracují snad všichni místní,“ říká Šándor.

    „To, jak se egyptská strana stavila k vyšetření smrti Češky od samého začátku, přesně podtrhuje, co říkám. Snaží se to zamlžit,“ vysvětluje, že Egypťané za každou cenu brání svou pověst před turisty, aby je od dalších návštěv neodradili.

    Češka Lenka následkům běsnění osmadvacetiletého muže podlehla.

    „Já nejsem psychiatr, ale neumím si představit, že by mohlo vyšetření jednoho člověka trvat osm měsíců, než prohlásíme, že není psychicky zdráv. Na to už je doba mnohem dál. Je to prostě zvláštní,“ dodává.

    Stejně jako mnohá média se také kriticky vyjádřil k postoji egyptských úřadů. Ty například dlouhé měsíce nereagovaly na žádost právníka pozůstalých ubodaných Němek o poskytnutí informací k případu. Až poté stroze oznámily, že se útočník k činu doznal a zřejmě ho spáchal proto, že nebral předepsané léky.

    Osmadvacetiletý útočník, který zabil dvě Němky a Češku Lenku.

    „Spolupráce Egypťanů s orgány činnými v trestním řízení u nás, pokud vůbec nějaká byla, přesně odpovídá tomu, co dneska vidíme. Nevím, jak odpověděli Němcům, ale asi zřejmě stejně, podle toho, co psaly některé deníky,“ potvrzuje Šándor.

    Já bych tam nejel!

    On sám by prý do Egypta nikdy nejel. „Pro mě je to pořád potvrzení toho, co říkám už hrozně dlouho: Já bych do Egypta na dovolenou nejel,“ říká důrazně.

    „Je to možná super, all inclusive za 12 tisíc. Většina lidí se vrátí v pořádku, ale vidíte tento případ. Kriminální čin se může stát kdekoliv, u nás se také dějí vraždy cizinců, ale je otázkou, jak k tomu daná strana přistupuje. A tady je evidentní snaha Egypťanů celou tu věc mlžit a dostat ji do polohy: Nic se nestalo, zapomeňte, byl to jen blázen,“ vysvětluje Šándor, proč ho dovolená v Egyptě neláká.

    „Někdo má pocit, že dovolená v hotelovém komplexu, který je obehnán policisty na velbloudech, je romantická,“ zavtipkoval Šándor dále. Vzápětí ale zvážněl: „Míra bezpečnosti tam bude vždycky komplikovaná, není to poprvé, kdy tam turisté byli cílem útoku islamistů. Když tam jedou, je to jejich volba. Ať si z toho každý vezme, co chce. Já bych do Egypta, a do Sinaje především, nikdy nejel,“ zopakoval.

    Odškodné nedostanou

    Poměrně zásadní otázkou je, zda se rodina Lenky dočká od egyptských úřadů slibovaného odškodnění. Podle Andora Šándora za daných okolností ani náhodou.

    „Odškodné nedostanou. Proč by Egypt odškodňoval pozůstalé za to, že je zabil psychicky nemocný člověk, za kterého stát nemůže ručit?“ domnívá se, že se Egypťané rozhodnutím o odůvodnění činu duševní poruchou zbavují i odpovědnosti za něj.

    „V momentě, kdy Egypt dá nějaké peníze, a to tady řekl i jejich velvyslanec, tak tím ten stát přebírá odpovědnost. Když ale toho člověka prohlásí za psychicky nemocného, tak se té odpovědnosti zbavují,“ vysvětlil na závěr.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 3. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      18
    • Super
      11
    • Cože
      8
    • Trapas
      8
    • Haha
      7
    • Sladký
      7