Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Teror v Den Bastily: Tunisan v náklaďáku zavraždil 84 lidí včetně dětí, útočník křičel: Alláhu Akbar!

    • Barbarský útok ve francouzském městě Nice v Den Bastily
    • Nejméně 84 mrtvých a stovka raněných, těla rozsetá luxusní promenádě
    • Řidič kamionu zabíjel a zraňoval lidi na úseku dlouhém 2 km
    • Pak vyskočil z vozu a střílel do davu
    • Podle policie šlo o Francouze (31) tuniského původu
    • Jde o útok osamělého fanatika nebo masakr nařídil ISIS?
    • Mezi mrtvými jsou i děti a nemluvňata
    • Francouzský prezident Francois Holland viní teroristy
    Evropa je opět ve válce s teroristy! V den svátku Bastily ve francouzském městě Nice najel muslimský radikál kamionem do slavícího davu lidí. S jediným cílem - zabít co nejvíce z nich! Během několika minut se luxusní proménáda proměnila v krvavé pohřebiště. Zemřelo 84 lidí, včetně dětí.

    Rodinná atmosféra na pobřežní promenádě jihofrancouzského městě Nice se změnila v krvavou lázeň ve chvíli, kdy do lidí začalo najíždět kamion, pod jehož koly umírali dospělí i děti.

    Lidé sledující ohňostroj k výročí Dne pádu Bastily zprvu nevěděli, zda jsou výkřiky a utíkající skupina lidí jen žertem, či jde o vážnou hrozbu. Na útěk se řada z nich dala až ve chvíli, kdy spatřili náklaďák. „Byla to rodinná událost, byla tam nemluvňata, děti a jen sledovat ty lidi, jak táhli své děti, když prchali ulicí, bylo neuvěřitelné,“ řekl BBC Kanaďan Ramiro Mora, jenž byl mezi těmi, kteří útok přečkali bez zranění.

    K masakru došlo okolo 22:30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily.

    Další desítky lidí takové štěstí neměly. Nejméně 84 účastníků oslav zemřelo, více než stovka byla zraněna, z toho 18 kriticky. Kdo mohl, z ulice utekl, a po chvíli tam zůstala jen desítky bezvládných těl, která zůstala ležet na dráze dlouhé dva kilometry, po níž ujel nákladní vůz s řidičem odhodlaným zabíjet. V autě měl i zbraně, pušky a granáty.

    Auto najelo ve velké rychlosti do davu a podle prokuratury zabíjelo a zraňovalo lidi na úseku dlouhém téměř dva kilometry.

    Už nepromluví, policisté ho zastřelili.

    Podle svědků útočník vykřikl Alláhu Akbar neboli Alláh je veliký, než jej zkosila dávka kulek francouzských policistů.

    O intenzitě snahy zastavit útočníka vypovídá snímek vozidla. Jen na čelním skle je patrných 28 průstřelů, jenže jen málo z nich proti místu řidiče. Ten byl podle neoficiálních informací listu Nice Matin jednatřicetiletým Francouzem tuniského původu.

    Než jej policie zlikvidovala, začal střílet do lídí.

    Sanitky podle svědků nestíhaly odvážet zraněné do nemocnic, a tak se shromažďovali a byli ošetřováni v improvizovaných zařízeních podél promenády.

    Lidská těla odlétávala jako kuželky na bowlingu.

    Svědectví z místa hovoří o zmatku, který kolem půl jedenácté večer v Nice vypukl. Čtyřicetiletá Melina slavila s přáteli narozeniny na pláži Beau-Rivage, hned pod Anglickou promenádou.

    Masakr v den pádu Bastily.

    „Už jsme se chystali jít domů, když jsme viděli, jak lidé běží na pláž a křičí: ‚Střílí se tam, utíkejte!‘ Tak jsme běželi taky, i když jsme pořádně nevěděli proč. Byla tam obrovská panika, všichni utíkali. Snažili jsme se dostat do hotelu, ale ten se mezitím zavřel, tak jsme pokračovali dál do Starého Nice. Tam nás schoval člověk v něčem jako půjčovně kol, dal nám napít a řekl, co se děje. Bylo nás tam asi 150, zůstali jsme tam hodinu a půl,“ řekla Le Monde.

    Fabien Lallemand z listu Nice Matin pro Le Figaro popsal, jak se bílý nákladní vůz přiřítil ve zlomku sekundy a jak řidič kličkoval, aby zasáhl co nejvíc lidí.

    Pozor, video obsahuje drastické záběry!

    „Projel pár metrů kolem mě, ale v první chvíli jsem vůbec nechápal. Viděl jsem, jak odlétala lidská těla, jako kuželky na bowlingu. Slyšel jsem výkřiky, hluk, na to už nikdy v životě nezapomenu. Ani jsem se nemohl hnout, jak jsem byl ztuhlý. Sledoval jsem ten ‚pohřebák‘ a lidé kolem mě křičeli, plakali a běhali. Došlo mi, co se děje, a rychle jsem běžel s nimi,“ popsal.

    Úmyslnost celého činu je ze svědectví a zpráv z místa očividná. V nákladním autě byly pušky a granáty, svědek hovořil o střelbě vedené z kabiny proti davu, jiní svědci zase o tom, že šofér přidával plyn, když vjel do lidí. A dráha dvou kilometrů, které měl vůz urazit, hovoří sama za sebe.

    Teror v Nice.

    „Jsme ve válce s teroristy, kteří nám chtějí ublížit za každou cenu,“ francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Zda byl útočník skutečně na vlastní pěst jednajícím Francouzem tuniského původu, jak tvrdí nejmenované policejní zdroje, odmítl ministr novinářům potvrdit.

    Francouzská stanice BFMTV uvádí, že policie řidiče náklaďáku znala, ne však v souvislosti s terorismem. Útočník byl prý narozen v roce 1985, policie ho v minulosti vyšetřovala kvůli násilným činům a držení zbraní.

    Teror v Nice.

    Prezident Hollande již dříve mluvil o nepochybně teroristickém charakteru útoku. Útok v Nice je rovněž druhý nejhorší masakr ve Francii od roku 1995. K nejhoršímu útoku došlo loni v listopadu, kdy při šesti teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí.

    Jde o nejtragičtější útok ve Francii za posledních 20 let. Podle zahraničních odborníků na terorismus jen útočníci změnili nástroj, což není neobvyklé. Podobný způsob zabíjení nevinných lidí volili v minulosti například Palestinci, kteří najížděli do lidí v Izraeli.

    I Česko má ze své historie podobný útok, vzpomeňme na Olgu Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze úmyslně najela vypůjčeným nákladním automobilem na tramvajovou zastávku a usmrtila 8 lidí. Tenkrát ovšem nešlo o teroristický útok, ale o akt pomsty společnosti, která prý Hepnarové celý život ubližovala.

    Masakr na sociálních sítí

    Prakticky od půlnoci, kdy došlo ke masakru, dominují sociálním sítím komentáře a kondolence k útokům v Nice. Na twitteru přibývaly stovky až tisíce zpráv za minutu. Nejemotivnější byla svědectví očitých svědků, videa a fotografie, která pořídili přímo na nábřeží.

    Spousta lidí natáčela na mobilní telefony ty vteřiny, které byly bezprostředně po útoku. Jde o velmi drsné záběry, jak na zemi leží mrtví zahalení do igelitů, lidé prchající v panice z kolonády do vnitřních ulic nebo se schovávají do domů.

    Na snímcích jsou vidět příbuzní, jak sedí u mrtvých nebo zraněných. Spousta emotivních fotografií obětí zakrytých plachtami, opuštěné plyšové hračky na silnici, osobní věci těch, kteří se stali obětmi barbarství.

    Někteří uživatelé pak překlopili svoje profilové fotografie do barev francouzské trikolóry na znamení solidarity.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:23 sobota 12. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      26
    • Haha
      12
    • Cože
      11
    • Sladký
      10
    • Super
      9
    • Trapas
      8