Tereza není jediná! Drogová mafie verbuje Češky ve velkém, hlásí zoufalí rodiče

Jednadvacetiletá Tereza v současné chvíli sedí ve vazební věznici v Pákistánu za pokus o pašování heroinu. V maléru, do jakého se kvůli drogám dostala, ale není sama. Časopisu Týden se ozvali rodiče dívek, které potkal stejný osud jako Terezu. Snaží se teď sjednotit a využít mediálního humbuku, aby varovali před drogovou mafií, která prý mladé naivní Češky organizovaně verbuje.

Případ heroinové pašeračky Terezy, kterou v Pákistánu zadrželi s devíti kilogramy heroinu, asi není třeba blíže představovat. O dívku se v Česku i v Pákistánu strhl obrovský mediální zájem a na veřejnost unikají pikantnosti z jejího života před zatčením, ale i z probíhajících výslechů.

Právě zájmu o Terezin případ se teď rozhodli využít rodiče dívek, které potkal podobný osud. Snaží se spojit dohromady a společně bojovat proti drogové mafii, která si prý podobných mladých Češek vybírá desítky. „Jsou to smutné příběhy, které se opakují pořád dokola. Podsvětí hledá krásné, ovšem do jisté míry naivní holky, které umějí cizí jazyky a mají nereálné představy, jak dobýt svět,“ svěřil se jeden ze zdrojů časopisu Týden.

Zdroje Týdne se shodují, že si narkomafie nejprve mladé Češky předem vytipuje a pak vyšle svého člověka, aby se s nimi seznámil a postupně svedl řeč na zajímavé nabídky práce v zahraničí. Přesně na takovou nabídku se zřejmě chytla i v Pákistánu zadržená Tereza.

České dívky si cíleně vybírají hlavně západoafrické gangy, často je „verbují“ i jinde po Evropě, třeba v Německu nebo v Belgii. „Často už jednají pod vlivem drog, třeba právě heroinem ovládnete psychiku mladé dívky během několika dnů,“ líčí praktiky drogové mafie jeden ze zdrojů, podle kterého pak mladé Češky využívají nejen jako pašeračky, ale i jako prostitutky.

„Spojuje nás zoufalost, že se s takovými dětmi nedostaneme téměř do kontaktu. Ztrácejí vlastní úsudek a jsou zcela závislé na bossech, kteří jim vymývají mozek,“ shodují se nešťastní rodiče. 

Do budoucna se dokonce chystají vystoupit z anonymity, aby mohli veřejně před podobnými případy varovat. Když se totiž narkomafie nějaké dívky zmocní, často prý nepomůže ani policie. „Stalo se nám, že když policie vypátrala jednu z pohřešovaných dívek, dříve než si pro ni rodiče přijeli, si ji opět převzal někdo z gangu,“ říkají.

Vzhledem ke zjištěným okolnostem se zdá, že podobným případem je i jednadvacetiletá Tereza. Ta se v Praze měla seznámit s Pákistáncem, se kterým později odjela do zahraničí, a dokonce s ním údajně i otěhotněla. Dalším takovým úlovkům drogové mafie se teď bude snažit skupina asi patnácti rodičů zabránit. „Žádný rodič neví, koho zítra potká jejich osmnáctiletá dcera,“ varují.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:01 středa 30. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8
  • 5