Adekvátní trest pro Terezu? Státní zástupce říká minimálně 25 let a plánuje odvolání!

Představa, že v pákistánském kriminále stráví následujících osm let života, pašeračku Terezu Hlůškovou (22) naprosto zdrtila. Může být ale ještě hůř! Kromě Terezina právníka totiž odvolání chystá také státní zástupce, který po celou dobu prohlašoval, že pro dívku z Uherského Hradiště žádá co nejtvrdší možný trest. A ten je téměř třikrát takový, co Tereza ve středu vyfasovala!

To, že odvolání k nejvyššímu soudu podá Terezin právník Asghar Dogar, bylo téměř jisté. Dívka i její advokát totiž působili v minulosti dojmem, že nic jiného než svobodu neberou a mají vítězství v kapse. Prohra je tak očividně nepříjemně překvapila. „Co jsem udělala?“ vzlykala po středečním soudu šokovaná Tereza Hlůšková.

Pro mnoho lidí bude jistě velkým překvapením, že s výší trestu nesouhlasí státní zástupce a plánuje se také odvolat. Našemu zdroji sdělil, že pro dívku požaduje co nejtvrdší možný trest, což je minimálně 25 let!

Ostatně to, že trest osm let a osm měsíců je pro Češku Terezu ještě mírný, Expresu před časem sdělil i bezpečnostní analytik Andor Šándor.

„Ten trest je relativně mírný, v některých okolních zemích by ji popravili i za menší objem drog. Je celkem zřejmé, že spolupracovala s pákistánskými úřady,“ řekl nám Šándor.

Terezin právník ale věří, že s odvoláním u nejvyššího soudu uspěje. A podle jeho slov v to pevně věří i jeho klientka. „Tereza je velice silná, stále cítí, že má naději,“ nechal se slyšet právník Asghar Dogar. Otázkou je, jak dlouho bude Tereza na výsledek odvolání čekat, když samotný proces trval téměř rok a čtvrt. 

Novinářka Tereza Engelová, která v Pákistánu žila a zná tamní poměry, v rozhovoru pro DVTV sdělila, že Tereza Hlůšková může na výsledek odvolání čekat až několik let.

„V případě, že se odvolá, tak její odvolání bude posuzovat nejvyšší soud ve složení dvou soudců a to může trvat tři až čtyři roky. Ty soudy jsou zavalené,“ říká Engelová.

Češku Terezu Hlůškovou zadrželi pákistánští celníci loni 10. ledna na letišti v Láhauru. Dívka, která se podle svých slov v Pákistánu živila jako modelka, měla u sebe v zavazadle devět kilogramů heroinu. Celou dobu tvrdila, že drogy jí někdo podstrčil, její advokát u soudu prohlašoval, že kufr nebyl její.

Soudce tomu ale neuvěřil a ve středu Tereze udělil trest ve výši osmi let a osmi měsíců v pákistánské věznici. K tomu navíc dívka ještě dostala pokutu 113 tisíc rupií, tedy přibližně 18 tisíc korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 20. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 98
  • 38
  • 26
  • 26
  • 24
  • 19