Zdechovský? Machroval, jak mě zachránil. Babiš mi odepsal. Tereza Hlůšková účtuje s politiky

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) velmi rád v médiích komentoval případ Češky Terezy Hlůškové, která si odseděla čtyři roky v pákistánském kriminále za údajné pašování heroinu. Politik se snažil působit jako někdo, kdo je v celé kauze silně zainteresován, před časem také uvedl, že společně s českými diplomaty zajišťoval bezpečný návrat mladé dívky zpět do rodné země. Tereza, kterou Expres oslovil, je ale jiného názoru. „O panu Zdechovském vím jen z médií. Ven z vězení mi nijak nepomohl,“ uvedla Hlůšková a do Zdechovského se ostře pustila i na sociálních sítích.

„Česká republika má i nadále snahu dohodnout se na návratu Terezy H. do naší vlasti. Poskytuje jí maximální možnou podporu. Pevně věříme, že se podaří brzo najít nějaké řešení,“ sdělil Expresu letos v březnu europoslanec Tomáš Zdechovský, který často Terezin případ komentoval.

Skoro to až vypadalo, že se europoslanec pasoval do role ochránce Terezy Hlůškové. Všechny teď překvapilo, když se dívka z Uherského Hradiště na Instagramu rozepsala o tom, jak podle ní Zdechovský v její kauze „pomáhal“.

„Opravdu by mě zajímalo, co pro mě pan europoslanec Zdechovský udělal. Viděla jsem milion videí, kde machroval, jak mě zachránil, ale my doteď nevíme, o koho se jedná. Pane Zdechovský, nějaké vysvětlení by nebylo? Proč už neposkytujete rozhovory? Protože už jsem venku a můžu mluvit?“ napsala Tereza ve Stories.

Zdechovský si to nenechal líbit a mladé dívce vrátil úder.

„Svou naivitu prokázala už při pašování drog z Pákistánu, tak proč by měla věřit tomu, že jí Česká republika pomohla. Ten čas po propuštění z vězení trávila kde? Kdo zajišťoval její bezpečnost? Pokud někdo věří, že ho najednou soud po odpykání poloviny trestu náhodou propustí na základě údajného pochybení celníků, je fakt hloupý,“ uvedl pro CNN Prima News Zdechovský, který je toho názoru, že Hlůšková o jednání českých diplomatů v Pákistánu nic neví.

Europoslanec se měl v Pákistánu kvůli Terezině případu setkat s ministry zahraničí i spravedlnosti i tamními diplomaty.

Tereza: Zdechovský mi na svobodu nepomohl! Vděčím ambasádě a právníkovi

Expres Terezu Hlůškovou nyní oslovil. Požádali jsme ji o reakci na Zdechovského výše uvedená slova a také o to, aby nám detailněji vysvětlila svůj příspěvek na sociální síti. Dívka, která jinak s českými médii vůbec nekomunikuje, se rozhodla uvést věci na pravou míru.

„Pana Zdechovského znám jen z médií. Dával rozhovory o tom, jak moc mi pomáhá, ale já o tom pochybuji. Jestli mi někdo pomohl, byli to zaměstnanci ambasády, kteří se o mě několik měsíců krásně starali. To, že jsem na svobodě, je ale zásluha pouze mého právníka Malúka, který u soudu upozornil na zásadní chyby v případu. Jak mi tedy pan Zdechovský pomohl v osvobození? Vždyť ho ani lidé z ambasády neznali,“ řekla exkluzivně pro Expres.cz Hlůšková.

„Pan Zdechovský tvrdí, že jednal v Pákistánu. O tom, že tam byl, ale vůbec nevím. Jsem si jistá, že když jsem byla zavřená, nebyl tam. To, co on tvrdí, je nefér vůči mému právníkovi, který mě dostal ven,“ dodala mladá Češka.

Když byla Tereza v kriminále, přes svého kamaráda kontaktovala několik politiků. O pomoc prosila například tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) či ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

„Jediný, kdo mi odpověděl, byl Andrej Babiš, který vzkázal, že celou věc předá na ministerstvo zahraničí,“ tvrdí Tereza.

Exministr Petříček: Jak se v případu angažoval Zdechovský, to netuším...

Expres kontaktoval také bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Ten tvrdí, že se k němu žádná prosba od Terezy Hlůškové nedostala.

„Nevím, jakou cestou mě měla požádat o pomoc, ale žádná taková prosba se ke mně nedostala. Její případ jsme řešili jako všechny obdobné případy prostřednictvím konzulárních pracovníků Ministerstva zahraničních věcí, kteří dotčeným zajišťují pomoc. MZV postupovalo podle mého názoru odpovědně, aby se dotčené v její situaci dostalo nezbytné pomoci,“ sdělil nám Petříček.

„Osobní zásluhy za její předčasné propuštění jsem si nepřipisoval, byla to především práce našich diplomatů, kteří mají s podobnými případy zkušenosti, a jsem přesvědčen, že udělali vše, co bylo v jejich možnostech, a určitě jim patří poděkování,“ dodal exministr.

Co se týče europoslance Zdechovského, o jeho konkrétním zapojení do případu Petříček neměl bližší informace.

„S panem Zdechovským jsme o případu Terezy H. v minulosti hovořili, ale jaké další aktivity či kroky v tomto směru činil, to opravdu netuším,“ nechal se slyšet Petříček.

Fotogalerie


Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:03 sobota 21. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 13
  • 8
  • 6
  • 4
  • 3