Ministerstvo odhalilo, co teď čeká Terezu. Proč je stále ve vězení a kdy se vrátí do Česka?

  • Tereza H. byla zatčena na letišti v pákistánském městě Láhauru s bezmála devíti kilogramy heroinu.
  • Ve vězení čekala rok na rozsudek, který zněl osm let a osm měsíců.
  • Tereza, která do té doby chodila k soudům jako celebrita, se v soudní síni psychicky sesypala.
  • Následovaly necelé tři roky, kdy si Tereza stěžovala na špatné podmínky a zoufale bojovala o svobodu.
  • V pondělí soudce rozhodl, že vyšetřování případu provázely chyby, a Terezu osvobodil.
V pondělí obletěla Českou republiku nečekaná zpráva. Tereza H., možná nejslavnější vězeňkyně světa, se po bezmála čtyřech letech vrátí na svobodu. Na slzy štěstí před vězením Kot Lakhpat si ale budeme muset ještě chvíli počkat. Ministerstvo zahraničí pro Expres.cz nastínilo, jak budou vypadat Tereziny následující dny, jak se aktuálně angažuje rodina a především kdy se očekává její velkolepý návrat do Česka.

Na první pohled se zdá, že se od pondělního dne, kdy si Tereza vyslechla osvobozující verdikt, ledy příliš nepohnuly. Pětadvacetiletá dívka zatím skutečně nadále sedí za mřížemi. Na „vině“ je pákistánská justice, která si dává načas.

„V tuto chvíli stále čekáme na to, až pákistánské soudy dokončí potřebné procesní úkony. Jde o otázku několika dnů,“ uvedla pro Expres.cz mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

„Na konci týdne by měl být doručen písemný rozsudek odvolacího soudu, následně česká občanka musí vyčkat na vrácení svých osobních věcí včetně cestovního pasu,“ dodala.

Ve skutečnosti se ale ledy hýbou, a to dost čile. Česká ambasáda je v intenzivním kontaktu s rodinou a zařizuje vše potřebné, aby se Tereza mohla po propuštění dostat co nejrychleji domů.

Vypadá jako filmová hvězda.

Počítá se i s tím, že kvůli různým formalitám mladá Češka stráví v Pákistánu ještě několik dalších dní poté, co bude propuštěna.

„Naše ambasáda je ve spojení s rodinou, která avizovala, že je připravena zakoupit letenku zpět do České republiky. Kolegové ze zastupitelského úřadu jsou zároveň připraveni zajistit české občance po propuštění ubytování, kde setrvá do doby, než odletí ze země,“ prozradila Davidová. 

S Terezou aktuálně jedná asistent českého honorárního konzula, který žije přímo v Láhauru, kde stojí věznice Kot Lakhpat. Předmětem jednání je i to, kdo všechno Terezu před vězením přivítá na svobodě.

Tou nejpalčivější otázkou však v tuto chvíli je, kdy se rodačka z Uherského Hradiště konečně vrátí domů. Jak jsme zjistili, rodina si na ni bude muset ještě více než týden počkat.

„Její návrat do ČR předpokládáme na konci příštího pracovního týdne,“ odkryla Davidová prognózu ministerstva.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:45 čtvrtek 3. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 19
  • 7
  • 3
  • 2
  • 1