Tereza Hlůšková v Pákistánu: Narozeninový zázrak? Brzy bude venku, říká bývalý právník

Češka Tereza Hlůšková (25) už počtvrté oslavila narozeniny za mřížemi v pákistánském kriminále. Tentokrát jí ale kromě gratulací od dalších vězeňkyň a bachařů udělalo radost také to, že opět svitla menší naděje na svobodu. Podle dívčina bývalého právníka existuje možnost, že Tereza bude volná už za několik měsíců!

Tereza Hlůšková před časem ukončila spolupráci s právníkem Asgharem Dogarem a vkládá veškeré své naděje do Navída Básira, pákistánského experta na drogové delikty.

„Je to dobrý právník, ale není tak dobrý, jako jsem já,“ řekl Expresu Terezin první advokát Čaudhrí Džavád Zafar, který naopak svého nástupce Dogara velmi často a rád kritizoval.

Zafar, který případ bývalé klientky stále bedlivě sleduje, se Expresu dále svěřil, že podle informací, které má k dispozici, se dívka z Uherského Hradiště už brzy možná dočká vytoužené svobody.

„Podle mých odhadů bude Tereza venku za pár měsíců. Její současný právník dělá, co může,“ myslí si Zafar, který si ale stojí za tím, že kdyby dívka spolupracovala nadále s ním, je už dávno na svobodě.

Advokát, který se proslavil také tím, že výměnou za finanční obnos nabízel velmi citlivé informace o své klientce, také uvedl, na co by se měl současný Terezin právník u odvolacího soudu zaměřit.

„Měl by se soustředit na zprávu od soudního znalce z oblasti chemie, protože tato zpráva je, podle toho co vím, velmi špatně vypracovaná a tudy podle mě vede cesta na svobodu,“ řekl nám dále Zafar.

Odvolací soud až po létě?

Podle tiskové mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzany Štíchové by se měla Tereza Hlůšková dočkat vytouženého slyšení u odvolacího soudu v druhé polovině června.

„Datum je ale orientační vzhledem k rozsáhlým epidemickým opatřením, která v Pákistánu platí,“ řekla Expresu před časem Štíchová.

Právník Zafar, který má velké zkušenosti s pákistánskými soudy, je ale toho názoru, že Tereza Hlůšková se před soudem objeví až po letních prázdninách.

„V současné době jsou soudy stále zavřené kvůli koronavirové pandemii a ramadánu,“ informoval nás Zafar.

Češku Terezu Hlůškovou zadrželi pákistánští celníci začátkem roku 2018 na letišti v Láhauru. V jejím kufru našli téměř devět kilogramů heroinu.

Češka od začátku tvrdila, že o drogách nevěděla, a u soudu několikrát měnila taktiku. Jednou tvrdila, že se stala obětí drogového kartelu, jindy zase mluvila o tom, že se do Pákistánu přijela učit islám.

Soudce jí ale pohádky neuvěřil a v březnu roku 2019 dívce napařil osm let a osm měsíců v kriminále. Od té doby se Tereza upíná k odvolacímu soudu, který ale její žádosti o přezkoumání případu zatím nebral příliš vážně. Její situaci ještě více zkomplikovala koronavirová pandemie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:23 úterý 7. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 9
  • 9
  • 8
  • 6
  • 6