Babiš promluvil o vězněných Češích: Rána pro Terezu, naděje pro Všelichovou s Farkasem!

Dvojici Čechů uvězněných v Turecku za pomoc kurdským milicím svitla naděje na svobodu. Za jejich propuštění by se mohl přimluvit samotný premiér Andrej Babiš, který letí na osobní setkání s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem. Babiš se o případ zajímal už v minulosti. Mnohem odtažitější postoj ovšem zjevně chová k pašeračce Tereze Hlůškové, která vyfasovala osm let v pákistánském kriminálu. Premiér prohlásil, že lidé jako ona jednají na vlastní odpovědnost!

Dvojice Čechů Markéta Všelichová a Miroslav Farkas sedí už dva roky v tureckém kriminále, kam se dostali za pomoc kurdským milicím YPG. Ty jsou v Turecku považovány za teroristickou organizaci. Oba se bránili, že chtěli poskytnout pouze humanitární pomoc v bojích, přitížil jim ale fakt, že se fotili se zbraněmi. Od soudu dostali šest let a tři měsíce.

Všelichová s Farkasem už vyčerpali všechny možnosti odvolání. Zdá se tedy, že jejich jedinou nadějí je případ řešit diplomatickou cestou. Přimluvit by se za ně mohl samotný premiér Andrej Babiš, který se nyní chystá na osobní setkání s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem. Babiš se o případ zajímal už v minulosti.

„Já jsem se ptal na Turecko ministra zahraničních věcí pana Petříčka, někde mám esemesku, a oni to řeší po diplomatické linii,“ řekl Babiš Blesku nyní před plánovanou cestou. 

Tereza jednala na vlastní odpovědnost

O poznání menší naději ovšem Andrej Babiš představuje pro pašeračku Terezu Hlůškovou, která nedávno dostala osmiletý trest v pákistánském vězení. Na rozsudek čekala rok a čtvrt od chvíle, co byla na letišti v Láhauru zadržena s kufrem plným heroinu.

Babiš se na dotaz, zda má v plánu přimluvit se i za mladou dívku z Uherského Hradiště, vyjádřil mnohem zdrženlivěji než v případě Čechů vězněných v Turecku.

„Není možné, aby lidé tohle dělali, to je jejich odpovědnost. Musíme s kolegy probrat, jak to budeme řešit,“ prohlásil a dodal, že její případ je v gesci ministra zahraničních věcí.

Tereza se po soudu totálně složila.

Terezin trest ovšem ještě nemusí být konečný, dívka má naději v podobě odvolání, ve skutečnosti ale její kompletní zproštění viny nevypadá příliš reálně, trest by jí mohl být naopak ještě zvýšen. Usilovat bude nepochybně alespoň o to, aby si trest mohla odpykat v Česku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:09 pondělí 5. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 105
  • 27
  • 24
  • 21
  • 20
  • 16