Rozhovor s pákistánským novinářem: K Tereze se budou chovat stejně hrozně

Situace kolem zadržené Češky Terezy H. z Uherského Hradiště patří mezi nejsledovanější témata v České republice. Její budoucnost zajímá hodně lidí. Nové informace o případu české pašeračky jsou ale v nedohlednu. Zeptali jsme se proto pákistánského novináře Sarfraze Aliho, který pracuje jako editor serveru Daily Pakistan a o případu „heroinové“ Terezy denně informuje. Jak vypadá budoucnost blondýny, která se kvůli pašování heroinu dostala až do vazební cely a hrozí jí mnohaleté vězení? „Někteří místní se za ni i modlí,“ prozradil Expresu žurnalista z Pákistánu.

Jednadvacetiletou Češku Terezu H. zadrželi pákistánští celníci před více než dvěma týdny na letišti s devíti kilogramy heroinu v kufru. Rázem se z toho v Česku stala kauza nevídaných rozměrů. Média se začala ihned zajímat o příběh pohledné blondýny, která se kvůli své naivitě dostala do drogového byznysu.

V Česku často lidé, kteří případ zadržené Češky dychtivě sledují, přejí Tereze krutý trest. Měla by podle nich být odstrašujícím případem pro další dívky, které by v budoucnu napadlo vydělávat si nekřesťanské peníze pašováním drog. 

Podle pákistánského novináře Sarfraze Aliho se na kauzu poněkud jiným pohledem dívají lidé, co žijí v zemi, kde jednadvacetiletá Češka čeká na krutý ortel.

V Česku je případ zadržené Terezy jedním z nejprobíranějších témat. Lidé mladé dívce často přejí krutý trest, nikoliv milost. Jak se na celou věc dívají lidé v Pákistánu?

Lidé v Pákistánu mají různý názor. Jsou rozdělení na dvě skupiny. Zatímco jedna polovina si myslí, že za to Tereza nemůže, a modlí se, aby Tereza dostala jen minimální trest, druhá půlka si přeje, aby byla Tereza potrestána, ať už v České republice, nebo v Pákistánu za pašování drog.

Utrpělo kvůli této kauze jméno České republiky?

Potkali jsme hodně lidí, kteří říkají, že Tereza udělala svým chováním České republice špatné jméno. A i za to by měla dostat trest.

Na jaký trest to vypadá? Existuje nějaká šance, že by si mohla odpykat svůj trest v České republice?

Podle zdejších zákonů může být odsouzena na deset až patnáct let. Těžko ale odhadnout konečnou výši trestu, když soudní proces ještě nezačal.

Mnoho Čechů vůbec netuší, kdy vlastně soud s Terezou začne a jak dlouho asi potrvá...

Soud začne za jeden nebo dva měsíce a bude trvat asi půl roku. 

Tereza H. pašovala heroin přes Pákistán. Teď ve vazbě čeká na krutý trest.

V poslední době se hodně probírá fakt, že Tereza údajně vyšetřovatelům poskytuje důvěrné informace o svých šéfech z drogového gangu. Může jí to pomoci?

Do nějaké míry jí to může pomoci, stejně jako v předešlých případech. Mohla by díky tomu dostat kratší trest a domníváme se, že to tak i v Terezině případu bude.

A nedomníváte se, že bossové, které Tereza napráskala, se budou chtít pomstít?

Podle mého názoru by měla Tereza říct všechno, co o nich ví. Samozřejmě že je tu nějaké nebezpečí, když bude mluvit, ale v Pákistánu jí poskytujeme maximální bezpečí.

Jaké jsou podmínky ve vazbě, ve které teď Tereza čeká na svůj trest? Nemůže se zde stát obětí fyzického násilí? 

K fyzickému násilí určitě nedochází, jelikož Tereza hodně spolupracuje. 

Podobně jako Tereza jezdilo do Pákistánu také velké množství dalších dívek, které se zde chtěly prosadit jako modelky. Nejsou ony teď také v nebezpečí? 

Ne, Pákistán je velmi vlídná země. Návštěvníci se zde cítí příjemně. Výjimkou jsou ale drogoví dealeři.

Tato fotka šokovala mnoho lidí. Tereza se totiž na ní usmívá, přitom tuší, že jí hrozí tvrdý trest.

Pokud si Tereza bude muset odsedět svůj trest v Pákistánu, tak jaká ji zde čeká budoucnost?

Vězni v Pákistánu mají o hodně horší podmínky než ti, kteří si odpykávají své tresty v Evropě. Bachaři i ostatní vězni se k Tereze budou chovat jako k normálnímu vězni, nemůže počítat s žádnými výhodami! 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:15 úterý 29. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 16
  • 15
  • 14
  • 9
  • 7