Exministr Petříček: Z propuštění Terezy H. mám radost. Co říká na údajný odlet z Pákistánu?

  • Češka Tereza H. opustila věznici Kot Lakhpat 20. listopadu.
  • Od té doby se o ni starají zaměstnanci ambasády.
  • Pár nocí strávila v hotelu, pak se přesunula do Islámábádu.
  • Zaměstnanci celní správy u soudu prohlásili, že Tereza už Pákistán opustila.
  • Rodina to ale zatím popírá.
  • Co na celou kauzu říká bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček?
Necelé tři roky byl Tomáš Petříček (ČSSD) šéfem resortu zahraničí. Podstatou část této doby věnoval případu Terezy H. (25), která si původně měla odsedět téměř devět let v pákistánském kriminále za údajné pašování heroinu. Dívka z Uherského Hradiště byla koncem listopadu předčasně propuštěna a z Pákistánu jdou dokonce zprávy, že tajně vycestovala ze země. „Z jejího propuštění mám samozřejmě radost,“ řekl pro Expres.cz bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, který popsal, jak se česká strana v celé kauze vlastně angažovala.

O víkendu zaměstnanci celní správy u soudu odhalili naprosto šokující zjištění. Podle nich česká občanka Tereza H. opustila zemi na základě speciálního povolení od ministerstva zahraničí.

„Soudce nemohl pochopit, jak se Tereza dostala z Pákistánu bez cestovního pasu. Podle celní správy jí ale ambasáda zařídila speciální povolení od ministerstva zahraničí, díky kterému mohla odletět zpět domů,“ informoval nás exkluzivní zdroj z Pákistánu, který celý případ bedlivě sleduje přímo z místa dění.

Informace o údajném Terezině odletu ze země se dostala i k bývalému ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi.

„Nevím, jestli opustila zemi tajně, nebo s vědomím pákistánských úřadů. V tuto chvíli ani nemám informaci, že by Pákistán skutečně opustila, zatím to jsou pouze spekulace v médiích,“ řekl Expresu Petříček, který nám také popsal, jak se české ministerstvo v případu angažovalo.

„Neřešili jsme otázku výměny vězňů, řešili jsme zejména právní pomoc, aby byl zajištěn spravedlivý proces a veškeré právní poradenství,“ dodal exministr.

Tomáš Petříček má z propuštění Terezy H. radost.

Podle Petříčka byli zaměstnanci resortu po celou dobu v pravidelném kontaktu s rodinou Terezy H.

„Snažili jsme se pomoci především jednáním s pákistánskými úřady. Je to přirozená věc, co ministerstvo dělá. Brali jsme ji jako každého jiného občana v nouzi. S rodinou jsme byli v kontaktu hlavně z toho důvodu, abychom jim pravidelně poskytovali informace,“ popsal Petříček.

Mám radost, že byla osvobozena. Skutkovou podstatu posuzovat nechci

Tereza H. se dostala na svobodu oficiálně 20. listopadu kvůli chybějícímu protokolu o cestě drog z letiště do laboratoře. Dívka byla vrchním soudem zproštěna viny a exministrovi to pochopitelně udělalo radost.

„Samozřejmě že mám radost, že našemu občanu bylo zajištěno, že proti němu nebylo spácháno bezpráví. To, že byla propuštěna, je pozitivní informace, nechci posuzovat nějakou skutkovou podstatu toho, proč celý ten proces běžel, nejsem právník, musím být objektivní, jsem ale samozřejmě rád, že byla osvobozena,“ svěřil se nám bývalý ministr zahraničí.

Petříček také dodal, že po celou dobu on ani jeho spolupracovníci nezaznamenali, že by u Terezy H. docházelo k nepřiměřenému zacházení, ať už ze strany bachařů, nebo ostatních kriminálnic.

Kauza Terezy H. odstartovala v lednu roku 2018, kdy Češku z Uherského Hradiště zadrželi celníci na letišti v Láhauru. Dívka, která tvrdila, že jezdila do Pákistánu za prací modelky, měla v kufru bezmála devět kilogramů heroinu.

Celou dobu Tereza u soudu tvrdila, že o drogách nevěděla a je nevinná. Soudce jí však neuvěřil a napařil jí osm let a osm měsíců. Vytoužené svobody se Češka dočkala po necelých čtyřech letech za mřížemi.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:25 čtvrtek 21. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 166
  • 21
  • 13
  • 11
  • 7
  • 3