Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tereza H. a její ostře sledovaný návrat do Česka: Komplikace! Cesta na svobodu se odkládá

    Tento týden se měla konečně dočkat vytoužené svobody. Místo toho přišlo opět další zklamání. Ostře sledovaný návrat české občanky Terezy H. (25), která byla v drogové kauze nedávno zproštěna viny, se odkládá. Podle zdroje Expresu k němu dost možná nedojde ani příští týden. Informaci potvrdila také tisková mluvčí ministerstva zahraničí. „Tereza ale těžké chvíle zvládá velmi dobře a trpělivě čeká na propuštění,“ řekl Expresu exkluzivní zdroj z Pákistánu.

    Touto dobou měla být už Tereza H. několik dní u své rodiny v Uherském Hradišti. Osvobozující rozsudek vydal láhaurský odvolací soud začátkem listopadu.

    Měla by být propuštěna po vyhotovení rozsudku, odhadem v řádu dní,“ řekla Expresu na začátku listopadu mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

    V Pákistánu, zejména u tamních úřadů, je ale zvykem, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Tereza H. se vytouženého propuštění z věznice do dnešního dne nedočkala a vypadá to, že v kriminále ještě nějakou dobu zůstane.

    „Příkaz k propuštění Terezy H. stále nepodepsali dva čestní soudci od nejvyššího soudu. Bez jejich podpisu Tereza nemůže opustit věznici,“ informoval Expres pákistánský novinář, který celý případ bedlivě sleduje od samého začátku.

    „Bude to ještě dlouhý proces. Tento týden se z vězení určitě nedostane, možná až ten příští,“ dodal žurnalista, který poté popsal, co se bude dít, až Terezino propuštění schválí výše zmínění soudci.

    „Terezin pas je nyní v úschovně. Poté, co bude propuštěna z vězení, jí bude pas opět vrácen a ona bude moci odcestovat zpět domů,“ popsal zvláštní zpravodaj Expresu.

    Informaci od našeho zdroje nám později potvrdila tisková mluvčí ministerstva zahraniční Eva Davidová.

    „Stále čekáme na vyhotovení rozsudku, teprve pak může být vězněná občanka ČR propuštěna. Dojít by k tomu mohlo v příštím týdnu, ale kvůli přetíženosti pákistánských soudů očekáváme spíše pozdější termín, i s ohledem na dřívější zkušenosti,“ řekla nám mluvčí.

    Tereza H. u soudu

    Psychicky je na tom dobře, trpělivě čeká na propuštění

    Tereza pevně věřila, že v těchto dnech už bude dávno zpět v Česku u své rodiny. I když se vše opět protahuje, těžké chvíle prý zvládá velmi dobře. 

    „Psychicky je na tom skvěle a trpělivě čeká na propuštění,“ řekl nám novinář.

    Tereza H. si v pákistánském kriminále Kot Lakhpat měla původně odpykat téměř devítiletý trest. Češka původem z Uherského Hradiště byla zadržena na letišti v lednu roku 2018 s kufrem plným heroinu.

    U soudu tvrdila, že do Pákistánu jezdila pracovně jako modelka a několikrát také zopakovala, že o drogách v zavazadle neměla ani tušení. Soudce jí to ale neuvěřil a v březnu roku 2019 dívce napařil osm let a osm měsíců.

    Tereza H. v doprovodu policejní eskorty

    Terezu zachránil detail a právnické eso

    Dlouhou dobu se Tereza upínala k odvolacímu soudu. Měnila taktiku i právníky. 

    Nakonec jí k vytoužené svobodě pomohl až renomovaný advokát Sajf ul Malúk, který svou obhajobu postavil na detailu ohledně chybějícího protokolu o cestě drog z letiště do laboratoře, kde je policie zkoumala.

    „Nepodařilo se prokázat, že domnělá narkotika byla bezpečně převezena do laboratoře na testování. Není jasné, kdo vzorky do laboratoře přepravil, takže existuje možnost, že byly vyměněny,“ vysvětlil Expresu Malúk.

    Právník také uvedl, že až se Tereza dostane ven z kriminálu, pravděpodobně podá žalobu a zažádá o nemalé odškodné.

    „Může podat žalobu a požadovat až několik miliard pákistánských rupií,“ řekl nám Malúk. 

    Pro představu: 1 miliarda pákistánských rupií je skoro 130 milionů korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:46 sobota 12. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      30
    • Super
      11
    • Haha
      10
    • Tvl
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      3