Zpravodaj Expresu v Pákistánu mluvil s Terezou: Je na tom špatně, bojí se!

Zvláštní zpravodaj Expresu, pákistánský novinář Arshad Ali, se u soudu setkal s Češkou Terezou (22), která je tamními úřady obviněna z pašování devíti kilogramů heroinu. Podle jeho slov je patrné, že dívka z Uherského Hradiště na tom v posledních dnech a týdnech opravdu není dobře. Hrozba vysokého trestu a vleklý soudní proces se na ní podepsal.

Tereza Hlůšková dnes dorazila k soudu v pákistánském městě Láhaur v doprovodu svých právníků a policejní eskorty. Opět byla hezky oblečená, nalíčená a jako vždy usměvavá. 

Za bezstarostnou tváří se ale skrývají velké obavy. To nám potvrdil zvláštní spolupracovník Expres.cz, pákistánský novinář, který se na místě s dívkou setkal a před soudním líčením s ní několik minut mluvil. „Je velice smutná,“ říká na úvod Arshad Ali, který jinak pracuje coby reportér pro pákistánskou televizi Dunya News.

Podle Aliho je na tom česká pašeračka v posledních dnech a týdnech bledě. Zdaleka to není ta rozesmátá dívka, která v obležení ostatních radostně kráčí směrem k soudu, jako by jí snad žádný trest ani nehrozil.

Arshad Ali, zpravodaj z Pákistánu, po boku české pašeračky Terezy H.

„Tereza je teď velice smutná. Během posledních čtyř stání mi říkala, že jí moc chybí její rodina. Hlavně matka, otec a babička,“ informuje dále náš exkluzivní pákistánský zpravodaj.

„Zatím ještě u soudu neplakala, ale každým dnem vypadá smutnější a smutnější,“ dodává Ali.

Tereza u soudu. Vypadá velmi zdrceně a unaveně.

Během posledního soudního líčení navíc smutek nebyl jediným Tereziným problémem. Trápí ji také velká únava. Nejspíše se jí ve vazební věznici špatně spí. 

„Je moc unavená. Během dnešního líčení vypadala velice vyčerpaně, a dokonce na chvíli i usnula,“ informoval nás exkluzivní zpravodaj z Pákistánu, podle něhož by celý proces měl skončit na konci listopadu.

Podobných slibů už ale v kauze Terezy H. padlo nespočet. Nedávno byla Tereza informována, že finální verdikt padne koncem října. Poté to měl být první týden v listopadu. Teď se líčení, kde budou předvoláni další důležití svědci, přesunulo na příští pondělí.

„Dnes Terezini advokáti dokončili výslech posledního svědka. Státní zástupci ale požádali o předvolání ještě jednoho dalšího svědka a soud tuto žádost přijal. Tento svědek bude vypovídat v pondělí,“ popsal Arshad Ali.

Příběh Terezy H. se začal psát letos 10. ledna. Tehdy pohlednou blondýnu zadrželi pákistánští celníci na letišti v Láhauru. Dívka měla u sebe devět kilogramů heroinu a hned bylo jasné, že jí hrozí tvrdý trest.

Tereza těžké chvíle zvládá přímo neuvěřitelně.

V Pákistánu za pašování drog padají i tresty smrti. Ten se ovšem Terezy týkat s největší pravděpodobností nebude, jelikož je cizinka. Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví dlouholetý trest v pákistánské věznici. 

„Terezin právník ale doufá a věří, že svou klientku osvobodí,“ poznamenává na závěr Arshad Ali.

Jak vidí pákistánský zpravodaj Arshad Ali šance Terezy H. na svobodu? To se dozvíte již zítra na Expres.cz!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:29 pátek 8. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 39
  • 22
  • 18
  • 17
  • 15