Byla za Tereziným zatčením snaha ji odstranit? Gangu byla nepohodlná, tvrdí zdroj

Příběh Terezy (21) z Uherského Hradiště, kterou pákistánští celníci zadrželi s devíti kilogramy heroinu na tamním letišti, vzbuzuje velké emoce. K případu se vyjadřují experti, ozývají se ale i známí mladé dívky. Ti se povětšinou shodují na tom, že Tereza byla naivní a někdo na ni ušil boudu. Expresu se povedlo získat svědectví člověka, který je obeznámený se situací zadržené Češky a pod zárukou anonymity promluvil o její životní cestě. Jak se snadno ovladatelná Tereza dostala od prostituce až do pákistánského vězení?

Podle zdroje Expresu Terezina cesta po Evropě začala chvíli poté, co mladá dívka ukončila svůj pracovní poměr v nejmenované firmě v Uherském Hradišti. „Šla poté pracovat do Belgie, nejprve se tam starala o nějakou holčičku,“ popisuje začátek dívčina života v cizině člověk, který zadrženou Češku dobře zná a nepřál si být jmenován.

O malou holčičku v Belgii se Tereza prý brzy starat přestala a začala se živit prostitucí. Ani tato práce jí ale dlouho nevydržela.

„Přestalo se jí to líbit, a tak řekla nadřízené, že už to dělat nebude. Ta jí nabídla jinou práci – focení. Dala jí kontakt na jakéhosi agenta v Anglii, a to je ten člověk, co ji poslal do Pákistánu. Ten agent byl původem Pákistánec, spolupracoval ještě se dvěma muži, kteří měli údajně být jeho bratranci. Tvrdil sice, že se v Anglii narodil, ale jeho angličtina tomu neodpovídá,“ vysvětluje dále zdroj obeznámený s problémem, do kterého se Tereza dostala.

Podle něj poté začalo docházet k neshodám mezi Terezou, její bývalou nadřízenou z eskortní služby a s jejím novým šéfem  údajným agentem z Anglie, který dívce z Uherského Hradiště nasliboval kariéru modelky.

„Ta žena, pod kterou Tereza dělala, měla podezření, že ona bude jako prostitutka pracovat dál, ale pod tím údajným agentem z Anglie, respektive z Pákistánu, kterému pomáhali ještě dva muži, údajní bratranci,“ říká zdroj.

Tereza tak změnila práci. Místo kariéry prostitutky se snažila prosadit jako modelka a k jejímu vysněnému povolání jí pomáhal záhadný agent a jeho dva bratranci. Údajný agent jí měl nechat udělat vízum a poté jí domlouvat lety do Irska, odkud vždy následovala cesta do Pákistánu. Zde musela Tereza počkat tři dny v přímo nelidských podmínkách.

Cpali jí drogy do kufru, ani se to tam nevešlo

„Byla zamknutá v domě s lidmi, kteří jí nosili jídlo, pití a další potřebné věci,“ popisuje zdroj.

Tereza byla šťastná, že je z ní modelka. Ona se ale jen octla ve spárech pákistánského gangu, tvrdí Expresu zdroj.

Poté měl Terezu pravidelně vyzvedávat další člověk a odvážet ji autem na focení do ateliéru. „Zde ji namalovali a Tereza odfotila asi pět nebo šest kusů oblečení. Pak čekala dalších pár dní na odlet.“

Před odletem Terezu vyzvedl zase ten muž, který ji hlídal v Pákistánu, a měl pro ni letenku zpět do Irska. „A také jí přinesl zabalené nové oblečení. Jako vysvětlení jí řekl, že to je oblečení pro modelky, které už fotily a chtějí některé kusy z focení.“

Spousta toho oblečení byla prý buď zabalená jako v obchodě, anebo poskládaná v sáčku, který byl již otevřený. Bylo toho údajně tak moc, že se to nevešlo ani do kufru, a tak se jelo koupit další kufr. Ten měl vypadat jako zbrusu nové zavazadlo přímo z obchodu, byl zabalený a měl i visačku. A do něj se mělo naskládat zbylé oblečení. 

„Takže se stalo, že modelka jela do Pákistánu s jedním kufrem a zpátky buď s jiným a větším, nebo se dvěma. Když nad tím tak přemýšlím zpětně, myslím, že vždycky v těch kufrech něco bylo,“ naráží zdroj na velkou dávku heroinu, kterou u Terezy při poslední cestě celníci objevili.

Tereza měla pašovat devět kilogramů heroinu. Zdroj Expresu tvrdí, že to byla bouda.

Byla to bouda, někdo ji udal!

Sama Tereza prý ale neměla ani zdání o tom, co ve svých kufrech doopravdy převáží. Myslela si, že je skutečně „pouze“ modelka. Podle zdroje bylo Terezino zadržení předem domluvené. „To focení nedělala poprvé, ona si celou dobu myslela, že vozí jen to oblečení. Kufr většinou zůstával v Irsku a Tereza pak létala zpět domů. Jenom teď záměrně udělali něco jinak, aby se na to přišlo a jí se tak zbavili. Buď ji někdo udal, nebo záměrně něco udělali jinak, aby se to zjistilo.“

Za zadržením Terezy by podle našeho zdroje mohla být hádka s jejími kumpány. Možné je i to, že z ní údajní agenti dostali strach. „Zejména z toho, že by už mohla být podezřelá, a proto ji tímto způsobem chtěli odstranit,“ říká zdroj.

Další důvodem toho, jak Tereza dopadla, může být její povaha. Už dříve se někteří její známí svěřili, že je naivní a lehce se s ní dá manipulovat. To potvrzuje i náš zdroj: „Lidem, které měla ráda, by hned pomáhala. Problém je, že ti lidé z Pákistánu, kteří měli údajně být tři bratranci, mezi její dobré známé patřili.“

Mnoho lidí zaskočilo také to, jakým způsobem Tereza reagovala během zadržení. Na fotkách se usmívá, ve videu pro pákistánskou televizi zase mluví naprosto klidným tónem, jako by se snad nic nestalo. 

Přitom jí hrozí pořádně tvrdý trest. Podle našeho zdroje je možné, že byla v ten moment mladá dívka pod vlivem drog. 

„Buď si tam něco vzala sama, možná jí ale někdo dal něco do jídla nebo do pití. Kontakty s lidmi okolo drog měla,“ říká dále člověk, který se s Terezou zná dlouhé roky a pevně doufá, že mladou dívku ještě někdy spatří. „Ale bojím se, že dostane doživotní trest,“ dodává.

Návrat Terezy je v nedohlednu

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek potvrdilo, že vyšetřování případu zadržené Češky Terezy může trvat několik týdnů. Mluvčí ministerstva Irena Valentová uvedla, že ještě nebyl stanoven termín soudního líčení. 

Podle serveru Customs Today má toto líčení ale pouze rozhodnout o případné vině české dívky. Návrat dívky, o které její přátelé tvrdí, že se kvůli své naivní povaze stala obětí domluvené akce, je tak v nedohlednu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 neděle 13. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 103
  • 35
  • 27
  • 16
  • 13
  • 11