Nekonečné čekání na svobodu pašeračky Terezy: Už se těší na Vánoce, dočká se jich letos?

  • Odvolací soud v Láhauru osvobodil Terezu H. 1. listopadu.
  • Češka je ale stále ve vězení a není jasné, kdy se dočká vytoužené svobody.
  • Podle našeho zdroje z Pákistánu se nedostane z kriminálu ani tento týden.
  • Nelehké období zvládá Češka velmi dobře, ve věznici měla napsat knihu.
  • Nad vodou Terezu drží myšlenka, že už brzy bude se svou rodinou.
Dny v jejím životě se nikdy netáhly tolik, jako je tomu právě teď. Od osvobozujícího verdiktu odvolacího soudu uplynuly už více než dva týdny a Češka Tereza H. (25) stále čeká na vytoužený návrat na svobodu. Podle exkluzivního zdroje Expresu, který má kontakty v pákistánské věznici Kot Lakhpat, dívka z Uherského Hradiště zvládá nelehké období velmi dobře. „Tereza je na tom psychicky velmi dobře, sílu jí dodává pocit, že bude už brzy u své rodiny,“ řekl nám náš zpravodaj, podle něhož je ale velmi nereálné, že by k propuštění Terezy H. došlo ještě tento týden.

Odvolací soud v Láhauru osvobodil Terezu H. 1. listopadu. Češka, která si měla původně odsedět osm let a osm měsíců, měla být touto dobou už dávno na svobodě a užívat si rodinné pohody ve svém rodném městě. Vše je ale jinak kvůli už dobře známé nespolehlivosti pákistánských úřadů a Tereza stále čeká na to, až její příkaz k propuštění podepíší dva soudci. 

„Bez jejich podpisu Tereza nemůže opustit věznici,“ informoval Expres pákistánský novinář, který celý případ bedlivě sleduje od samého začátku.

Podle našeho zdroje v Pákistánu je nereálné, že by Tereza opustila věznici ještě tento týden. 

„Tento týden se ven určitě nedostane, možná až ten příští, ale to také není vůbec jisté,“ dodal náš zdroj, jehož slova částečně potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

„Pořád nebyl vyhotoven písemný rozsudek. Vypadá to, že by mohla být propuštěna tento nebo příští týden,“ sdělila českým médiím mluvčí. Nelehké období ale Tereza podle zdroje Expresu zvládá velmi dobře. 

„Drží ji nad vodou hlavně pocit, že už brzy bude u své rodiny,“ řekl nám žurnalista, podle něhož Tereza v kriminále napsala knihu o svém téměř čtyřletém pobytu za mřížemi. 

Tereza Hlůšková u soudu

Nejvíce se Tereza pochopitelně těší na to, až oslaví Vánoce se svou rodinou. Právě vánoční svátky jsou její nejmilejší.

Tereze jsou v těžkých chvílích velkou oporou její spoluvězeňkyně, které jí často pomáhaly už v minulosti. 

Že je psychický stav dívky z Uherského Hradiště i přes nekonečné čekání velmi dobrý, Expresu nedávno potvrdil i její právník Sajf ul Malúk.

„Po celou dobu, co byla ve vězení, byla ve velmi dobrém stavu. Už brzy bude zpět doma,“ řekl Expresu Malúk, který Terezu před několika dny osobně navštívil v kriminále a chvíli se svou klientkou mluvil.

Elitní právník postavil obhajobu na detailu

Češka Tereza H. byla zadržena na pákistánském letišti v lednu roku 2018. Celníci v jejím kufru našli bezmála devět kilogramů heroinu.

Dívka z Uherského Hradiště celou dobu tvrdila, že o drogách nevěděla. U soudu často měnila taktiku a střídala právníky. V roce 2019 vyfasovala osm let a osm měsíců v nechvalně proslulé věznici Kot Lakhpat.

Dlouhou dobu se Tereza upínala k odvolacímu soudu. Nakonec jí k vytoužené svobodě pomohl až renomovaný advokát Sajf ul Malúk, který svou obhajobu postavil na detailu ohledně chybějícího protokolu o cestě drog z letiště do laboratoře, kde je policie zkoumala.

„Nepodařilo se prokázat, že domnělá narkotika byla bezpečně převezena do laboratoře na testování. Není jasné, kdo vzorky do laboratoře přepravil, takže existuje možnost, že byly vyměněny,“ vysvětlil Expresu Malúk.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:46 středa 16. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 11
  • 10
  • 10
  • 4
  • 3