Komplikace pro Terezu v Pákistánu: Celní správa podala odvolání, návrat do Česka v nedohlednu

  • Tereza H. nedávno opustila věznici, kde strávila téměř čtyři roky.
  • V současné době je podle informací Expresu v Islámábádu.
  • Starají se o ni zaměstnanci ambasády, dívka je v pravidelném kontaktu s otcem.
  • Nejhorší obavy se ale naplnily a celní správa žene Terezu opět před soud.
  • Celníci navíc požadují, aby Češka až do rozhodnutí nejvyššího soudu zůstala v Pákistánu.
  • Návrat do České republiky je tedy v nedohlednu.
Ještě nedávno se zdálo, že už nic nemůže návrat osvobozené Češky Terezy H. (25) z Pákistánu zhatit. Nyní je vše jinak a osud dívky z Uherského Hradiště je opět velmi nejistý. Podle exkluzivního zdroje Expresu Terezin případ žene před soud celní správa, která oficiálně podala odvolání k nejvyššímu soudu. Celníci navíc žádají, aby Češka zůstala v Pákistánu až do definitivního rozhodnutí o její případné nevině.

Redakce Expresu nedávno upozornila na to, že existuje reálná možnost, že se ostře sledovaný případ Češky Terezy H. opět vrátí před soud.

„Celní správa zvažuje, že rozhodnutí vrchního soudu napadne u nejvyššího soudu. Na případné odvolání zbývá posledních deset dní. Pokud ho celní správa podá, pro Terezu to bude znamenat obnovení případu a nesměla by opustit Pákistán,“ prozradil nám náš zdroj z Pákistánu, který si nepřál být jmenován.

Zvláštní zpravodaj Expresu, který Terezin případ bedlivě sleduje od samého začátku, nás nyní informoval, že se nejhorší obavy naplnily.

Celníci už v pondělí prostřednictvím svého právníka odvolání podali a navíc nejvyšší soud požádali, aby Češka zůstala v Pákistánu až do té doby, než soud rozhodne o její vině či nevině.

„Pro Terezu to nejsou vůbec dobré zprávy. Pokud nejvyšší soud tuto žádost schválí, nebude moci zpět domů,“ svěřil se náš zdroj, podle něhož se celní správa po nedávném debaklu na další soudní bitvu řádně vyzbrojila.

„Uvědomují si, že se tímto případem velmi ztrapnili. Pokud by nejvyšší soud také uznal Terezu za nevinnou, bylo by to ještě větší ponížení. Zaměstnanci celní správy proto shromáždili nové důkazy proti Tereze. Chtějí jasně prokázat, že rozhodnutí vrchního soudu o propuštění Terezy H. bylo nezákonné a požadují, aby bylo okamžitě zrušeno,“ dodal dobře informovaný zdroj Expresu.

Není tajemstvím, že se zaměstnancům celní správy předčasné propuštění Terezy H. od samého začátku vůbec nezamlouvá a chtějí situaci vzít do svých rukou.

Češka Tereza, jež si v pákistánském kriminále odkroutila necelé čtyři roky za pašování heroinu, se dostala na svobodu kvůli naprostému detailu.

Její právník Sajf ul Malúk Expresu prozradil, že svou obhajobu postavil na chybějícím protokolu o cestě drog z letiště do laboratoře, kde je policie zkoumala. Jednoznačně tedy upozornil na obří chybu celníků.

„Nepodařilo se prokázat, že domnělá narkotika byla bezpečně převezena do laboratoře na testování. Není jasné, kdo vzorky do laboratoře přepravil, takže existuje možnost, že byly vyměněny,“ vysvětlil Malúk.

Podle našich informací je Češka Tereza stále v hlavním městě Islámábádu, kde se o ni starají zaměstnanci ambasády. Je v pravidelném kontaktu se svým otcem a věří, že vše nakonec dopadne v její prospěch.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:53 pátek 1. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 108
  • 28
  • 16
  • 13
  • 6
  • 6