Tereza H. a její návrat do Česka: Komplikace s vízy! Kdy skončí pákistánské peklo?

Minulý týden soud znovu rozhodl v její prospěch a Češku Terezu H. (25) od návratu do rodné země nejspíše dělí už jen poslední hodiny. Podle exkluzivního zdroje Expresu se čeká pouze na písemné vyhotovení rozsudku, pak bude dívka z Uherského Hradiště definitivně svobodná a nikdo jí nebude moci zabránit v tom, aby nasedla do letadla. Menší komplikací ale je, že v úterý vyprší víza otci Miroslavovi a hrozí tedy, že Tereza zůstane v Pákistánu opět sama. Tentokrát ale ne na dlouho.

Terezu H. soud osvobodil loni v listopadu. Mladá Češka i tak neměla vyhráno. Zpět za mříže ji totiž chtěli dostat zaměstnanci celní správy, kteří dlouhodobě nesouhlasili s osvobozujícím verdiktem. Minulý pátek ale nejvyšší soud v Islámábádu definitivně rozhodl, že se dívka může vrátit domů do České republiky.

Soudce Amir Farúk navíc celníkům i zaměstnancům ministerstva vnitra a zahraničí rázně nařídil, aby respektovali rozhodnutí soudu a nevytvářeli už další překážky v Terezině cestě zpět do Česka.

„Nikdo už ji v zemi nemůže zadržovat,“ uvedl zdroj Expresu, podle něhož by Tereza H. měla v následujících dnech odcestovat i se svým otcem Miroslavem.

„Čeká se už pouze na písemné vyhotovení rozsudku. Až bude veškeré papírování hotové, společně se vrátí do Česka,“ informoval zpravodaj Expresu, který celý případ bedlivě sleduje přímo z místa dění.

Podle našeho zdroje se ovšem vyskytly menší komplikace spojené s návratem Terezy H. O víkendu se totiž v Pákistánu slavil svátek, úřady tak jedou „na půl plynu“ a z toho důvodu se dá očekávat, že dokumenty budou připravené klidně až za několik dní.

Vrátí se Terezin otec do Česka bez dcery?

Už v úterý ale otci Terezy H. definitivně vyprší víza a bude nejspíše muset opustit zemi. 

„Jsou dvě možnosti. Buď zítra odletí sám, nebo podá žádost na ambasádě o prodloužení,“ sdělil zdroj Expresu, podle kterého je ale více reálná možnost číslo jedna.

Terezin otec totiž pevně věří, že jeden den na vyřízení dokumentů bude stačit a vrátí se do Česka společně se svou milovanou dcerou, za jejíž svobodu se srdnatě bil. 

Možnost, že dívka, která si měla původně odsedět osm let a osm měsíců za údajné pašování heroinu, zůstane opět sama v Pákistánu, ale evidentně visí ve vzduchu. 

„Pokud tu zůstane sama bez otce, tak opravdu jen krátce. Její odlet se očekává každým dnem,“ řekl na závěr náš spolehlivý informátor z Pákistánu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:20 úterý 9. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 20
  • 16
  • 11
  • 8
  • 6