Tereziny trable v Pákistánu: Celníci odmítají vydat pas! Zdržovací manévry, říká zdroj Expresu

  • Češka Tereza H. je na svobodě už od 20. listopadu.
  • V současné době je v Islámábádu, kde se o ni starají zaměstnanci ambasády.
  • Před pár dny podala prostřednictvím svého právníka žádost o vydání pasu.
  • Celníci podle zdroje Expresu celou věc záměrně zdržují, aby dívku zdrželi v zemi co nejdéle.
  • Klíčové rozhodnutí ohledně vydání pasu má padnout 14. prosince.
Brány věznice Kot Lakhpat opustila před třemi týdny a nejspíše si tehdy myslela, že už má vyhráno. Její boj za svobodu ale ani zdaleka neskončil! Terezu H. (25) totiž žene znovu před soud celní správa, která velmi těžce nese předčasné osvobození české občanky. Dívka z Uherského Hradiště se před pár dny pokusila využít pravděpodobně poslední možnosti úniku ze země před Vánoci a prostřednictvím svého právníka konečně požádala o vydání pasu. Celníci jsou ale proti a podle exkluzivního zdroje Expresu se snaží všemi možnými i nemožnými způsoby zamezit tomu, aby Tereza opustila Pákistán před rozhodnutím nejvyššího soudu.

Češka Tereza H. je oficiálně na svobodě od 20. listopadu. Po propuštění z kriminálu přespala pár nocí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu v Láhauru, pak byla v tichosti „uklizena“ do hlavního města Islámábádu, kde se o ni starají zaměstnanci tamní ambasády.

Do dnešního dne u sebe ale nemá pas a osobní věci a nemůže se tedy vrátit zpět domů. Podle zpravodaje Expresu, jenž celou situaci bedlivě sleduje přímo v Pákistánu, Tereza prostřednictvím svého právníka Malúka před pár dny oficiálně požádala o vydání svého pasu.

„Tereza ve své žádosti uvedla, že ji vrchní soud zprostil viny, přesto je ale její pas stále v držení celní správy. Chce se už konečně vrátit domů. Jakmile jí bude pas vrácen, může odletět, kdykoliv bude chtít,“ řekl zdroj Expresu, který je s případem Terezy H. dobře obeznámen.

Celní správa měla původně na Terezinu žádost zareagovat už ve čtvrtek. Celníci se ale rozhodli vsadit na zdržovací taktiku, aby Češku udrželi co nejdéle v Pákistánu.

„Celní správa se snaží celou věc co nejvíce protahovat. Do dnešního dne na žádost neodpověděli a jako důvod uvedli, že je jejich právník zaneprázdněný. Celní správa požádala soud o více času,“ řekl Expresu zdroj, podle něhož by se klíčové slyšení mělo uskutečnit 14. prosince.

K soudu Češka Tereza ale nemusí, bude ji tam zastupovat jeden z advokátů.

„Tereza svému právníkovi jasně řekla, že chce letošní Vánoce už strávit doma s rodinou, a požádala ho, aby zařídil okamžité vrácení pasu, protože byla už vrchním soudem prohlášena za nevinnou,“ dodal zdroj.

Propadlá víza? Větší problém je chování celní správy

Není tajemstvím, že se zaměstnancům celní správy předčasné propuštění Terezy H. od samého začátku vůbec nezamlouvá a chtějí situaci vzít do svých rukou. 

Před časem proto celní správa podala odvolání k nejvyššímu soudu a nyní celníci věří, že zdržovací manévry pomohou k tomu, aby Češka neopustila Pákistán až do finálního verdiktu.

Dalším problémem podle mluvčí ministerstva zahraničí Evy Davidové je fakt, že Tereza H. má mít propadlá víza. 

Zdroj Expresu tvrdí, že Češce by mělo dělat mnohem větší starosti chování celní správy okolo (ne)vydání pasu.

„Až bude mít Tereza svůj pas zpět, bude moci požádat o vízum. O to se ale postará ambasáda,“ říká zpravodaj Expresu, podle kterého chce celní správa dosáhnout obnovy procesu a výrazného navýšení trestu pro Terezu H. „Chtějí minimálně deset let,“ dodal.

Češka Tereza si měla za pašování heroinu původně odsedět téměř devět let za mřížemi. Ven z kriminálu Kot Lakhpat se dostala kvůli chybějícímu protokolu o cestě drog z letiště do laboratoře.

„Nepodařilo se prokázat, že domnělá narkotika byla bezpečně převezena do laboratoře na testování. Není jasné, kdo vzorky do laboratoře přepravil, takže existuje možnost, že byly vyměněny,“ řekl Expresu Terezin právník Sajf ul Malúk.

Podle zdroje Expresu by u soudu mělo Tereze hrát do karet to, že celníci nemají k dispozici žádné nové důkazy a pouze hodlají zpochybnit nedávné rozhodnutí vrchního soudu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 3:12 neděle 10. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 11
  • 10
  • 6
  • 5
  • 4