Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tereza H. a její život pod ochranou: Může chodit po městě, k jídlu dostane, na co si vzpomene

    Tereza H. byla zproštěna obvinění z pašování drog už počátkem listopadu, stále však zůstává v Pákistánu. Musí se skrývat na tajném místě a je pod nepřetržitým dohledem pracovníků české ambasády. „Může chodit ven, ale nesmí používat své profily na sociálních sítích,“ informoval nás zdroj přímo z Pákistánu. Její cesta na svobodu je momentálně velmi nejistá, místní celní úřady se snaží českou občanku dostat zpět do vězení.

    Češka Tereza H., která si měla za pašování heroinu původně odsedět téměř devět let za mřížemi, se z pákistánského kriminálu Kot Lakhpat dostala loni 20. listopadu kvůli chybějícímu protokolu o cestě drog z letiště do laboratoře.

    „Nepodařilo se prokázat, že domnělá narkotika byla bezpečně převezena do laboratoře na testování. Není jasné, kdo vzorky do laboratoře přepravil, takže existuje možnost, že byly vyměněny,“ řekl Expresu Terezin právník Sajf ul Malúk.

    Pákistánští celníci koncem loňského roku vymysleli na Terezu propracovanou past. Aby zjistili, kdo mladou dívku vlastně zastupuje, u soudu prohlásili, že nedávno osvobozená Češka podle jejich informací v tichosti opustila Pákistán. 

    Nepravdivá informace se okamžitě dostala i do České republiky. Tereza H. je přitom podle aktuálních zpráv stále v Islámábádu.

    „Celé to byl trik ze strany celníků, kteří chtěli vědět, kdo Terezu vlastně zastupuje. Aby to zjistili, u soudu řekli, že podle jejich informací opustila zemi,“ informoval nás člověk, který celý případ bedlivě sleduje přímo z místa dění.

    Tereza H. před soudem

    K jídlu dostane, na co si vzpomene

    Podle zdroje Expresu je Tereza H. stále v hlavním pákistánském městě Islámábádu.

    „Budovu, ve které žije, může opustit, kdykoliv se jí zachce. Je ale pod nepřetržitým dohledem zaměstnanců ambasády. Starají se o ni dobře,“ řekl zdroj Expresu, který poté popsal, jak zhruba vypadá Terezin současný život.

    „Má k dispozici internet, ale nesmí používat své profily na sociálních sítích a přidávat jakékoliv příspěvky. S rodinou si pravidelně volá, snaží se cvičit, a co se týče jídla, dostane cokoliv, na co si vzpomene,“ tvrdí náš dobře informovaný zpravodaj.

    Tereza H. je stále v Islámábádu.

    Zdá se, že celníci ale měli skutečně pochybnosti o tom, zdali je Tereza H. stále v Pákistánu. 

    Podle zdroje Expresu totiž před několika dny právník celní správy kontaktoval ambasádu a chtěl mluvit přímo s Terezou, což se mu prý nakonec podařilo.

    „Tereza advokátovi v krátkosti potvrdila, že se o ni opravdu starají zaměstnanci ambasády,“ říká zdroj Expresu.

    Po tomto krátkém telefonátu celní správa oficiálně podala odvolání k nejvyššímu soudu, o čemž Expres informoval už ve čtvrtek.

    Tereze hrozí návrat do kriminálu, celníci berou odvolání vážně

    Celníci soudu předložili devítistránkový dokument, v němž se mimo jiné píše, že osvobozující verdikt vrchního soudu je protiprávní a ignoruje důkazy, které byly proti Tereze předloženy.

    Dokument má redakce Expresu k dispozici v plném rozsahu. V papírech stojí také to, že svědci obžaloby jsou dobří lidé, kteří nemají žádný motiv, aby protistranu křivě obvinili z pašování drog.

    Češka Tereza měla prostřednictvím svého právníka vzkázat, že by byla ráda, kdyby soud celou věc uzavřel co možná nejrychleji.

    Podle zpravodaje Expresu se pákistánský nejvyšší soud začne odvoláním celní správy zabývat v první polovině února.

    „Pokud bude odvolání přijato, hrozí, že si bude muset Tereza odsedět svůj trest,“ dodal zdroj Expresu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:45 neděle 15. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      80
    • Haha
      16
    • Super
      14
    • Cože
      8
    • Tvl
      8
    • Sladký
      7