Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tereza si mohla heroinem vydělat až 20 milionů korun, ve skutečnosti riskovala za drobné

    O tom, že jednadvacetiletá Češka Tereza z Uherského Hradiště pašovala heroin, ví už snad každý. Stejně jako to, že devět kilogramů tvrdé drogy u ní zadrželi celníci na mezinárodním letišti v pákistánském městě Láhaur. Logicky se nabízí otázka jaké je cena drogy na českém trhu, za kolik by se prodala v ulicích Dubaje, kam je dívka pašovala, a jaká byla její provize, když podstoupila největší riziko.

    Devět kilogramů heroinu, se kterými pákistánští celníci zadrželi Češku Terezu na letišti, je pro obyčejného člověka naprosto nepředstavitelné množství. Většina lidí navíc vůbec netuší, kolik devět kilogramů této tvrdé drogy vlastně stojí. Vznesli jsme proto dotaz na Národní protidrogovou centrálu, jaké je jejich stanovisko?

    „Pouliční cena heroinu se v České republice pohybuje zhruba v rozmezí od 500 do 2000 korun za 1 gram. Nejběžněji však kolem 1000 korun za gram,“ sdělila nám vrchní komisařka Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková, která ještě dodala další informace.

    Český heroinový trh se vyznačuje velmi nízkou kvalitou a případy výroby heroinu na našem území jsou přímo ojedinělé.

    „Zdrojovou zemi představuje Afghánistán, přičemž Česká republika je v oblasti nelegálního obchodu s heroinem jak zemí cílovou, tak zejména zemí tranzitní.“

    Tereza pašovala devět kilogramů heroinu.

    A jak je na tom Pákistán, odkud Češka Tereza pašovala devět kilogramů heroinu ve svém příručním zavazadle? Podle Kudláčové se jedná o další „heroinovou“ zemi.

    „Největším světovým nelegálním výrobcem heroinu je Afghánistán, dalšími významnými producenty jsou pak Írán a Pákistán. Zásilky z Íránu a Pákistánu se do Evropy dostávají letecky nebo po moři, a to buď přímo, či tranzitem přes africké země,“ říká dále Kudláčková.

    Její odměna byla vůči ceně heroinu naprosto směšná

    V kauze pašovaného heroinu z Pákistánu bychom tedy neměli řešit jen množství, které 21letá Češka chtěla převézt, ale i čistotu heroinu a cílovou zemi, v níž měla být droga prodávána.

    V případě, že by takové množství heroinu putovalo do Česka, kde se cena pohybuje od 1000 do 2000 korun za gram, záleží také na tom, zda má překupník vlastní distribuční síť. Pak totiž nemusí drogu příliš ředit a cena by se hrubým odhadem mohla pohybovat okolo 1200 korun za gram. 9 kilogramů heroinu by se tak na ulici prodalo zhruba za 11 milionů.

    Druhá varianta je, že odběratel zředí původní drogu až na 50 procent čistoty, v takovém případě by se cena za gram mohla pohybovat kolem tisícovky, tržby kolem 20 milionů, ale zisk by byl vzhledem k provizím dealerů podstatně nižší.

    Jiná cenová politika v oblasti drog ovšem platí v Dubaji, kam Tereza plánovala heroin propašovat. Tady se cena pohybuje kolem 3 tisíc korun za gram. Tržby z prodeje by mohly dosáhnout až 50 milionů korun. Opět záleží na čistotě účinné látky.

    Logické je si položit otázku, jakou provizi by dostala mladá dívka z Uherského Hradiště. Tereza na sebe brala největší riziko, to znamená v jejím případě šlo o hrozbu několika let v těžkém vězení, ale její odměna by zřejmě odhadem nepřesáhla 100 tisíc korun (vzhledem k její naivitě to možná udělala i za falešnou kabelku Prada z turecké tržnice za deset dolarů).

    A to je vzhledem k její situaci varovný signál pro jiné mladé dívky toužící po snadném a rychlém výdělku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 16. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      103
    • Super
      30
    • Trapas
      25
    • Cože
      13
    • Tvl
      13
    • Sladký
      9