Heroinová Tereza začala bojovat o svobodu: Celník může mít problémy

Včera došlo u soudu v Pákistánu konečně k posunu. Po desítkách odročených stání, která stejně většinou měla jen formální charakter, začaly důležité výslechy převážně celníků z letiště v Láhauru. Tam byla Češka Tereza H. (22) v lednu chycena s devíti kilogramy heroinu. Bez problémů prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí, odkud se chystala pokračovat do Irska. Při poslední kontrole však celníci v jejím kufru objevili heroin. Tereza vinu od začátku odmítá.

Blondýnka Tereza H. bude chtít u soudu prokázat, že o tom, že tvrdé drogy má v zavazadle ukryté, nevěděla. Za pašování tvrdých drog se v Pákistánu udílejí vysoké tresty včetně trestu smrti. Ten se však cizincům zpravidla neudílí.

Její nový právník se začal činit a ihned jednu z výpovědí napadl. Kvůli jeho námitkám soudce slyšení do dneška přerušil, aby mohl danou výpověď ověřit.

Obžaloba bude rozporovat množství drogy

Nedávno se ukázalo, že z dokumentu v Terezině spisu vyplývá, že celníci nechali drogy testovat až dva dny po jejím zadržení a samotná zkouška byla až o dalších deset dní později.

A i když všechny důkazy zatím hovořily proti Tereze, jejímu obhájci se podařilo obžalobu dostat do úzkých.

Podrobil křížovému výslechu celníka, který měl na starost uložení a zaznamenání důkazů včetně drog, a zahnal ho do kouta. Ukázalo se, že úředník neměl při evidování důkazů žádného svědka. Z toho důvodu může obžaloba rozporovat nejen skutečné množství drogy, ale i další věci.

České ministerstvo spravedlnosti stále jedná s Pákistánem o uzavření smlouvy o předávání vězňů, tak se snad Tereze začíná blýskat na lepší časy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:04 sobota 1. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 11
  • 8
  • 8
  • 8
  • 7