Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jednáme o Terezině návratu, ale... Zdechovský promluvil o situaci Češky v Pákistánu

    Když loni v listopadu Češka Tereza H. (25) opustila brány věznice Kot Lakhpat, europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pěl ódy na českou diplomacii. Nyní už je však i jemu naprosto jasné, že propuštěním z kriminálu kauza zdaleka nekončí. Dívku už nějakou dobu ženou před soud rozhněvaní zaměstnanci celní správy, kteří navíc nově našli silné spojence. „Česká republika má i nadále snahu dohodnout se na návratu Terezy H. do naší vlasti,“ řekl Expresu Zdechovský, který vyjádřil obavu z pákistánských celníků, ale i právníků.

    Češka Tereza H. je na svobodě už více než čtvrt roku, stále ale nesmí opustit Pákistán. Nedávno dívka z Uherského Hradiště prostřednictvím svého právníka podala oficiální žádost soudci Amiru Farúkovi o návrat do rodné země.

    Podle exkluzivního zdroje Expresu vrchní soud v Islámábádu ale tuto žádost před pár dny rázně smetl ze stolu. 

    Špatnou zprávou pro Terezu je rovněž fakt, že se na stranu celní správy nově přidali dva velmi významní hráči v podobě ministerstva zahraničí a vnitra.

    „Na soudní příkaz vypracovalo ministerstvo vnitra a ministerstvo zahraničí společně s celní správou odpověď na Terezinu žádost. Ve své reakci píší, že není možné povolit vycestování dívky ze země,“ informoval zdroj Expresu, který případ Terezy H. sleduje od samého začátku přímo v Pákistánu.

    „Tereza se ještě dlouho nebude moci vrátit domů. Její čekání se tak opět prodlužuje,“ dodal náš dobře zdroj, který si přeje zůstat v anonymitě.

    Stále jednáme o návratu, říká Zdechovský. Tereza se prý snažila prchnout ze země

    Redakce Expres.cz kontaktovala europoslance Tomáše Zdechovského, který se v kauze Terezy H. dlouhodobě angažuje. Zdechovský nám potvrdil, že stále platí jakési informační embargo. Důvodem má být strach z celní správy, ale i z právníků.

    „V současné době česká strana neposkytuje k probíhajícím vyjednáváním žádné informace z toho důvodu, aby tím zbytečně nenahrávala pákistánským celníkům a právníkům,“ vzkázal nám Zdechovský.

    „Česká republika má i nadále snahu dohodnout se na návratu Terezy H. do naší vlasti. Poskytuje jí maximální možnou podporu. Pevně věříme, že se podaří brzo najít nějaké řešení,“ dodal optimisticky europoslanec.

    Podle zdroje Expresu už Terezu dohnalo nekonečné čekání k velmi zoufalému činu. Češka se měla nedávno pokusit o úprk ze země.

    „Tereza jela na letiště, tam jí ale nepovolili odcestovat zaměstnanci celní správy. V prohlášení u soudu Tereza také uvedla, že jí celníci berou svobodu,“ popsal zdroj Expresu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:40 pondělí 18. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      35
    • Super
      15
    • Trapas
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...