Stát se to bílému, pes po něm neštěkne! Expres u pomníčku „českého Floyda“ z Teplic

Svíčky, květiny, dojemné vzkazy i šerpa s nápisem „Na romských životech záleží“. V ulici, kde byl v sobotu zpacifikován teplický narkoman Stanislav T., který po policejním zásahu zemřel v sanitce, to vypadá, jako by tu žila rocková legenda. Zatímco Romové problémového bezdomovce uctívají jako svého hrdinu a vystrojili mu pietní místo, ostatní lidé z Teplic mají poněkud jiný názor. „Stát se to někomu, kdo je bílý, tak po něm ani pes neštěkne,“ řekla redaktorům Expresu jedna z místních žen, která má strach, že se v Teplicích brzy rozjedou velké nepokoje. Někteří svým známým dokonce poradili, aby načas opustili své domovy.

Dlouholetý uživatel tvrdých drog Stanislav T. pobíhal v sobotu odpoledne po Teplicích polonahý a řádil jako smyslů zbavený. Byl zfetovaný, postrkoval se s dalším narkomanem a mlátil do zaparkovaných aut.

Když se na místo dostavila policie, Stanislav ležel na zemi bez trička, vyčerpaly ho totiž jeho „nálety“ na vozy v ulici. 

Jednoho strážníka se poté agresivní Rom snažil pokousat, policisté ho tedy zpacifikovali a několik minut drželi na zemi. Muž poté v sanitce zemřel, podle oficiálních zpráv bylo příčinou smrti předávkování drogami.

Romové z Teplic ale s policejní verzí nesouhlasí a v ulici, kde k incidentu v sobotu došlo, vystrojili narkomanovi pietní místo. 

Kromě svíček se zde objevují fotografie, dojemné vzkazy, květiny, ale také šerpa s nápisem „Na romských životech záleží“, která odkazuje na americké hnutí Black Lives Matter.

Objevila se i stuha s nápisem „Na romských životech záleží“.

Redaktoři Expresu se k pomníčku Stanislava T. vydali a narazili tu na několik jeho známých, kteří mu přišli dát poslední sbohem.

„Byl to dobrý kluk, znal jsem ho tady z Teplic. Nikomu by neublížil, v tom videu jsem ho vůbec nepoznal. Bohužel spadl do tvrdých drog, lítal v tom dlouhé roky a úplně ho to změnilo,“ řekl nám romský muž, který svému kamarádovi přinesl svíčku, ale nechtěl být jmenován.

„Žádnou rodinu neměl, zbyla po něm jen sestra a těžce nemocná maminka. Ta zatím neví, že zemřel. Nepřežila by to,“ dodal.

K pietnímu místu dorazila také paní, která Stanislava znala z doslechu a celou věc bedlivě sleduje z médií. Expresem oslovená žena je toho názoru, že za narkomanovu smrt může policie.

„Chtěla bych, aby tomu policistovi někdo také klečel pět minut na krku! Proč mu to udělali, měli ho normálně spoutat a odvést,“ nechala se slyšet rozhněvaná žena, která u pomníčku několik minut stála a měla co dělat, aby se nerozplakala.

Lidé na místě zapalují svíčky.

Mému otci poničil auto! Kdyby byl bílý, pes by po něm neštěkl!

Zatímco tepličtí Romové zuří a narkomana Stanislava vykreslují jako téměř bezchybného člověka, který si nezasloužil zemřít, ostatní obyvatelé města říkají pravý opak.

„Byl to feťák, choval se jako blázen, v ten den poničil auto mému otci,“ řekla nám žena, která pracuje nedaleko od místa činu.

O pietním místu pro Stanislava T. si myslí své. 

„Romové z něj teď dělají chudáčka, ale stát se to někomu, kdo je bílý, tak po něm ani pes neštěkne,“ myslí si žena, s jejímž názorem se ztotožňují i další oslovení lidé z Teplic.

Někteří se navíc bojí toho, co bude následovat. Tepličtí Romové totiž svolávají na následující dny hned několik akcí. 

Jednou z nich má být tichá a klidná pieta za Stanislava T., pak mají ale následovat velké demonstrace, které prý klidné rozhodně nebudou. 

„Těm, kteří bydlí poblíž, jsem na rovinu řekla, ať raději jedou na pár týdnů někam pryč,“ svěřila se nám další žena z Teplic, která se sama bojí o své bezpečí.

O tom, co se v Teplicích v následujících dnech chystá, již brzy na Expres.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:34 pátek 22. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 8
  • 4
  • 3
  • 2
  • 2