Před pohřbem „Floyda z Teplic“ to mezi Romy vře: Hádají se a okrádají mezi sebou!

Příští sobotu se v kostele sv. Jana Křtitele v Teplicích uskuteční pohřeb Stanislava Tomáše, který zemřel 19. června po policejním zásahu. Romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro Expresu řekl, že se obává toho, že na akci dorazí neonacisté a dojde ke konfliktům. Velmi napjatá začíná být ovšem atmosféra mezi Romy. Po sociálních sítích se množí informace, že se jeden z „aktivistů“ snažil na smrti Stanislava Tomáše pěkně přiživit. Založil sbírku, která měla pomoci rodině zesnulého muže. Peníze údajně vybíral i na demonstracích do své košile. Kam vybraná částka poputuje, nikdo ale netuší. Ti, kteří přispěli, jsou už smířeni s tím, že byli okradeni.

„Romové budou během pohřbu určitě v klidu. Chceme, aby to proběhlo bez problémů. Obávám se ale, že na akci dorazí neonacisté a pak by mohlo dojít ke konfliktům,“ řekl Expresu romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro.

Voráč zároveň přiznal, že je v romské komunitě po smrti Stanislava Tomáše dusno. Jedním z hlavních důvodů je prý chování rádoby aktivisty Davida M., který často sdílí videa na Facebooku a před časem dokonce založil sbírku.

Vybrané peníze (zhruba 70 tisíc, pozn. red.) měly pomoci rodině.

„Není to žádný aktivista, proslavil se na sociálních sítích jako sbírkař, snažil se pomáhat romským osadám na Slovensku. Prezentoval se vulgárně,“ říká o muži Emil Voráč, podle něhož se David M. „přilepil“ na sestru zemřelého Stanislava Tomáše a na její jméno objednal drahou rakev na pohřeb. 

Nic ale prý dodnes nezaplatil.

„Udělal objednávku na jméno sestry celkem za 178 tisíc. Teď se to u pohřební služby snažíme zrušit. Rakev, která stojí asi 70 tisíc, určitě zrušíme. Chceme, aby to byl normální pohřeb, a ne poslední rozloučení jako pro nějakého krále,“ řekl Expresu Emil Voráč.

O zvláštních praktikách Davida M. informuje také romský server Radio G6, který ve své nejnovější reportáži přinesl svědectví několika lidí, jež měl samozvaný aktivista okrást.

„Je tak dobrý manipulátor a lhář, že i já jsem mu naletěl. Myslel jsem, že je to opravdu hodný člověk, co chce měnit systém, aby se našim Romům vedlo lépe, a když je třeba, přispěchá na pomoc. Velký omyl! Lidé mi začali psát, že je podvedl nebo že režíruje lidi, říká jim, co mají ve svých vysíláních říkat a jak se mají chovat. Že mají ukazovat, jak jsou chudí a nemocní, aby to zapůsobilo na city lidí a ti jim pak poslali peníze,“ svěřil se výše uvedenému serveru jeden z mužů, který s Davidem M. přišel do styku.

Peníze vybíral na demonstracích do košile

Někteří Romové tvrdí, že David M. vybíral peníze na nepříliš důvěryhodnou sbírku i hotově na ulici během jedné z demonstrací. Sundal si prý košili a žádal po ostatních, aby mu do ní házeli drobné nebo rovnou bankovky.

„V Teplicích se konal pietní akt za zemřelého Stanislava Tomáše. Pan M. si to nenechal ujít a hezky si tam vysbíral pěknou částku. Že je to nelegální, mu bylo jedno. Nevyužít takové šance? To by nevydržel. Pod záminkou, že se vybírá na pohřeb, začal lákat peníze od lidí, co přišli na pietní akt,“ uvádí svědek na výše uvedeném webu.

Praktiky Davida M. se přestaly líbit už i sestře zesnulého Stanislava Tomáše Simoně, která od „aktivisty“ raději dala ruce pryč a začala raději spolupracovat s lidmi ze skutečných organizací.

„Jsem ve skupině lidí, kteří se podílí, a se sestrou Stanislava Tomáše jsem v kontaktu,“ potvrdil Expresu aktivista Emil Voráč, který už dříve na sociální síti naznačil, že to mezi Romy vře.

„Přesně tuto situaci jsem v případu zesnulého Stanislava Tomáše očekával. Věděl jsem, že ve chvíli, kdy se do případu vloží určití lidé, kteří dlouhodobě hovoří o potřebě stmelování Romů, ale několik let se živě ve vysíláních napadají, vyhrožují si trestními oznámeními a ukládají si nemožnosti, aby je záhy mohli ve sporech použít, se přesně takhle budou chovat i v případu Stanislava Tomáše,“ napsal nedávno Voráč na Facebooku.

„Napadání romské inteligence, kopání branek do vlastní brány. Já sám za sebe jsem byl rozhodnutý 10. července vyjet a podpořit, a teď nevím co, zdali demonstraci, nebo mítink, ale už mám jasno a je zřejmé, že stejně jako já se na poslední chvíli rozhodly stovky lidí. Nezúčastním se, neboť tato kauza sklouzla přesně do takového stadia, jako sklouzla vysílání na sociálních sítích,“ dodal romský aktivista.

Nešlo o rasismus, policejní zásah byl ale nepřiměřený, říká aktivista

Rom Stanislav Tomáš zemřel 19. června po policejním zásahu. Policisté ho zpacifikovali poté, co pod vlivem drog ničil zaparkovaná auta. Narkoman jednoho ze strážníků dokonce pokousal. 

Podle oficiální zprávy bylo příčinou smrti předávkování drogami. Romové ale od té doby v Česku i v zahraničí pořádají protesty, protože mají pocit, že před nimi někdo skrývá pravdu. Někteří Romové mluví i o rasismu či vraždě, za niž by policisté měli být potrestáni.

„Já si třeba nemyslím, že šlo o rasismus. Policisté dělali, co musí. Jen jsem toho názoru, že ten zásah byl nepřiměřený. Rasový podtext v tom ale nevidím,“ řekl Expresu Emil Voráč.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 15. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 253
  • 24
  • 20
  • 10
  • 10
  • 9