Za „českého Floyda“ protestovali Romové v Bukurešti. Česko přirovnali k nacistům

Kauza „českého Floyda“, tedy narkomana Stanislava T., který zemřel nedlouho po policejním zákroku, nadále rezonuje i v zahraničí. A dochází tam k podobným protestům, jaký proběhl o uplynulém víkendu v Teplicích. Nejnověji se Romové sešli před českým velvyslanectvím v Bukurešti. Současnou Českou republiku tam mimochodem přirovnávali k Evropě z let 1942, kdy naše území ovládalo nacistické Německo.

„Rasismus zabíjí! Svobodu pro Stanislava! Stop policejní brutalitě!“ Taková hesla padala před budovou českého velvyslanectví v rumunském hlavním městě Bukurešti. Tamní početná romská komunita protestovala proti rasismu a policejnímu násilí páchanému na Romech.

Reagovala tím na smrt narkomana z Teplic Stanislava T. Toho policisté zpacifikovali poté, co zfetovaný mlátil do auta, a jeden z nich mu klečel na krku. Pitva nicméně prokázala, že Stanislava zabil pervitin.

„Jeden z našich byl brutálně zabit policií. Je to důkaz, že existuje brutalita proti Romům. Důvod, proč jsme dnes vyšli do ulic, je ten, že tento institucionalizovaný rasismus je přítomen čím dál víc. Je to rostoucí trend extremistického přístupu vůči romské komunitě,“ uvedl pro agenturu AP Banu Ionut Alin z nevládní organizace Aresel.

„Je nás hodně, máme sílu a budeme se stavět na odpor proti všemu, abychom odpověděli na institucionální rasismus,“ dodal Alin.

Rumunští Romové si vzali na paškál i premiéra Andreje Babiše.

Řada transparentů, které si rumunští Romové před velvyslanectví přinesli, byla namířena proti České republice. 

Do očí bil třeba ten s nápisem „Europe 1942, Czech republice 2021“, který zcela nepokrytě přirovnal Česko k Evropě v dobách, kdy jí vládlo nacistické Německo. Sluší se připomenout, že rukou nacistů zemřely stovky tisíc Čechů.

„Nová česká strategie: Méně Romů, méně problémů,“ hlásal další transparent.

Romové protestují před velvyslanectvím v Bukurešti. Nápis vpravo současnou Českou republiku přirovnává k Evropě z roku 1942.

Protestům nejspíše hned tak konec nebude, podle informací Expresu se další chystá i v Teplicích. A zatímco během uplynulého víkendu mělo jít především o pietní akci, během toho příštího má být ulicích mnohem rušněji.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:52 čtvrtek 28. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 188
  • 64
  • 8
  • 7
  • 5
  • 4