Taxikářem snadno a rychle? Taxislužby čeká od příštího měsíce zásadní převrat

Od prvního července se taxikářem může stát prakticky kdokoliv. Podmínky pro získání licence budou díky novele o silniční dopravě snadné jako nikdy předtím. Revoluce v taxislužbě podle jejích kritiků povede ke skokovému nárůstu taxíků v Praze, kde už v těchto dnech jezdí komerčních řidičů přes jedenáct tisíc. Chystané zrušení zkoušek znalostí místopisu může vést k tomu, že zákazníci budou po Praze bloudit společně se svým řidičem.

Nejviditelnější novinkou budou od července nové evidenční nálepky, které budou muset mít nově všechny taxislužby. Kdo tuto nálepku mít nebude, nebude veden v evidenci taxislužeb. Samotnou nálepku bude vystavovat město, cena je 500 korun.

Pro samotné řidiče je výhodná také další novinka a tou je končící povinnost mít v taxametru paměťovou jednotku. Od července se do paměti taxametrů dostanou už jen autorizované servisy. A pro úřady budou hůře dostupné.

Novela ruší možnost obcí požadovat po řidičích zkoušky ze znalosti místopisu. Taxikáři se budou moci pohybovat po Praze, aniž by prokázali, že se v ní skutečně vyznají.

Pro některé se tím otevírá možnost brigád, kdy si zajedou do jiného města pro nové klienty. Ti jim možná budou muset dělat navigátory.

Současní provozovatelé taxislužby se novely obávají a kritizují, že především v Praze může nastat chaos a město zaplaví řidiči s malou zkušeností a kvalitou.

„To, co se stane poté, co novela vstoupí v platnost, je to, na co upozorňujeme dlouhodobě. Řidičem taxi se bude moci stát téměř kdokoli, když to nadsadím, klidně korejský turista, který přijede do Prahy. Už teď jsou známy nekalé praktiky některých taxislužeb, které najímají za otrockých podmínek řidiče z bývalého východního bloku a pronajímají jim u nás auta nevalné kvality,“ kritizuje novelu ředitel společnosti Liftago Ondřej Krátký.

Podle některých hrozí to, že počet řidičů se v ulicích znásobí a dopravní situace se stane neúnosnou. Do dnešních dní měla města možnost počet taxíků na svém území regulovat, to nyní končí.

„Že to nejsou jen katastrofické vize, je jasné už jen z pohledu na vývoj počtu řidičů taxi nebo i převozníků zásilek za poslední roky. V Praze se například za poslední dva roky zdvojnásobil počet taxíků až na 11,5 tisíce vozů. Počet řidičů bez taxametru stoupl osminásobně od roku 2016. A to jsou jen ti registrovaní. Některé taxislužby zaměstnávaly řidiče i načerno, takže reálný počet je ještě vyšší. Jako česká firma máme zájem na dlouhodobé udržitelnosti dopravní situace a kvality života ve městě a jsme ochotní nejen dělat byznys a růst, ale dělat to odpovědně,“ dodává Krátký, který upozorňuje, že podobná revoluce na západ od České republiky zklidnění dopravy rozhodně nepřinesla.

Taxikáři nesouhlasí s rozhodnutím magistrátu o maximální povolené ceně za...

Obhájci novinky argumentují tím, že přínos pro občany bude především ve zlevnění nabízených služeb. Podnikání bude výrazně jednodušší. Největší výhodu budou mít řidiči nabízející své služby přes digitální platformu.

Nově už v Česku nebudou omezeni nutností používat geolokační omezení. Kdokoli bude do mobilní aplikace zapojen, může své přepravní služby legálně nabízet napříč celou republikou.

Podle odborníků bude mít novela největší vliv na řidiče ve velkých krajských městech, kde se musejí současní taxikáři připravit na silnou a především levnou konkurenci.

Z taxislužby se tak výhledově může stát zajímavě placený koníček nebo brigáda, jako hlavní zdroj příjmů bude profese, zdá se, v ohrožení. Lidé se zřejmě mohou těšit na levnější dopravu, ale s méně zkušenými řidiči.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:41 středa 28. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 22
  • 22
  • 21
  • 21
  • 20