Kauza Kuchařová: Nelíbí se mi, že se to řeší veřejně, říká Czendlik. Vysvětlil církevní soud

Katolická církev v Česku se nečekaně stala centrem dění možná nejdivočejší rozvodové bitvy českého showbyznysu. Miss Taťána Kuchařová žene herce a zpěváka Ondřeje Brzobohatého k církevnímu soudu, aby se domohla zrušení jejich svazku. Zvolila drsnou strategii, zpochybňuje manželovu sexuální orientaci a odhalila, že se běžně převléká za ženu, dokonce prý po ní takto chtěl sex. Expres.cz kontaktoval nejznámějšího českého kněze a faráře Zbigniewa Czendlika, který nám popsal, jak lze církevní svazek zrušit a co je třeba u soudu prokázat.

Rozvodová bitva Kuchařové a Brzobohatého se mohla odehrát mimo zraky veřejnosti, jenže v pondělí ráno přišla jako blesk z čistého nebe peprná informace z intimního života znesvářených manželů.

Blesk konfrontoval Brzobohatého s tvrzením, které v žalobě u církevního soudu uvedla Kuchařová, a sice že má nevyhraněnou sexuální orientaci a převléká se za ženu. Podle herce není možné, aby detaily poslal do redakce kdokoliv jiný než slavná miss.

Na katolické církvi teď leží složitý úkol ostře sledovaný spor rozlousknout. A zachovat si přitom tvář, protože zatímco veřejnost se staví na stranu Brzobohatého, lidé kardinála Dominika Duky, například jeho advokát Ronald Němec či mediální poradce Romuald Štěpán Rob, pomáhají Kuchařové.

Expres.cz kontaktoval nejznámějšího českého kněze a faráře Zbigniewa Czendlika. Ten sice mluvil hlavně v obecné rovině, přesto zmínil, že se mu medializace sporu nelíbí.

„Konkrétně se k tomu nebudu vůbec vyjadřovat, protože si myslím, že to je velmi intimní záležitost, a nesouhlasím s tím, že se tyhle věci probírají veřejně. O tom případu vím jen to, co jsem zaregistroval u vás v médiích, a ze svojí pozice kněze bych do toho vůbec neměl vstupovat, nepřísluší mi to komentovat,“ uvedl Czendlik.

Ondřej Brzobohatý jako drag queen

Vysvětlil nám ale, jak se věci mají s rozvazováním církevního svazku, což je očividně velice komplikovaná záležitost a nikdo pořádně neví, co nás v případu Kuchařová vs. Brzobohatý čeká.

„Ve skutečnosti to není o rozvázání manželského svazku, protože v církvi nemůžeme rozvázat něco, co bylo svázáno. Je ale možné prohlásit, že manželství od začátku nebylo platné, tudíž jako by k němu nikdy nedošlo. Proto se zkoumá, jestli došlo k takové situaci, která by mohla mít na platnost manželství vliv,“ uvádí oblíbený farář.

„Neposuzuje se to ale ve Vatikánu, jak jsem se někde dočetl, bude to řešit určitě některý český biskupský soud. Možná existují případy, které je potřeba do Vatikánu poslat, ale běžná praxe je taková, že to posuzuje místní církevní soud,“ dodává.

Zbigniew Czendlik nemohl odejít ze svatby, aniž by se vyfotil s Martou Kubišovou.

Otázkou tak nyní je, zda dokáže Taťána Kuchařová prokázat, že manželství s Ondřejem Brzobohatým od samého začátku nebylo platné. Zřejmě i proto zvolila takto agresivní formu zásahu do soukromí.

„Když se budeme bavit v obecné rovině, před církevním soudem je potřeba dokázat, že když někdo do toho svazku vstupoval, nebral vážně to, že je to svazek na celý život. A že například druhé straně něco zatajil, dejme tomu nějakou psychickou poruchu, nemoc nebo všechny takové ty věci, které mají vliv na soužití, napadají mě třeba exekuce,“ uvedl Zbigniew Czendlik, který ale zdůraznil, že se s takovými případy potkává zřídka a ze své funkce je ani neřeší.

Lze tedy usuzovat, že církevní žaloba Taťány Kuchařové by mohla mít za cíl prokázat, že Ondřej Brzobohatý má sexuální poruchu. A na základě toho jejich svazek zneplatnit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:26 čtvrtek 21. září 2023. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 20
  • 13
  • 9
  • 7
  • 6