Prezident Tanzanie se smál covidu-19: Teď prý leží ve VIP nemocnici v Keni na přístrojích

Tanzanský prezident John Magufuli, který od začátku pandemie vážnost nemoci covid-19 i potřebnost opatření proti šíření koronaviru zlehčoval a brojil proti nim, se od konce února neukázal na veřejnosti. Podle informací keňského deníku The Nation je kvůli koronaviru ve vážném stavu v soukromé nemocnici v Nairobi a je napojený na plicní ventilátor.

Poté, co se tanzanský prezident John Magufuli už jedenáct dní neobjevil na veřejnosti, začaly se africkou zemí šířit spekulace o jeho zdravotním stavu. Situace je o to zajímavější, že státník od začátku pandemie covid-19 zlehčuje, odmítá nákup potřebných léků i vakcín.

Obávaná nemoc se léčí modlitbami a bylinnou parní terapií, protože přece nejde o „nic vážného“. Tanzanie, kam spadá i exotický ráj Zanzibar oblíbený českými hvězdami, od loňského května nezveřejňuje čísla, která se týkají pozitivně testovaných a vážných případů.

Spekulace na východě Afriky nyní podpořil i tanzanský opoziční lídr Tundu Lissu, který na sociálních sítích bez uvedení zdroje napsal, že byl prezident letecky převezen do Keni. Ta je na boj s nemocí mnohem lépe připravena.

Místní úřady se ke zdravotnímu stavu tanzanského prezidenta nevyjádřily. Televizi BBC se informaci zatím nepodařilo ověřit. Agentura Reuters k tomu uvedla, že státník se při několika příležitostech stáhl z veřejného života už dříve.

Začátkem tohoto měsíce, na pohřbu nejvyššího prezidentského asistenta, prezident Magufuli uvedl, že Tanzanie loni porazila covid-19 a letos opět zvítězí.

Shodou okolností poradce zemřel několik hodin po viceprezidentovi poloautonomních ostrovů v čele se Zanzibarem, který byl léčen na covid-19.

Tak růžové a bezcovidové to v Tanzanii ani na Zanzibaru evidentně nebude, i když se to turistům mohlo na dovolené bez roušek zdát. Dokazuje to i stopka, kterou Česko vydalo pro cesty do zmíněné oblasti, jež platí až do 11. dubna kvůli obavám z jihoafrické mutace.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:53 pátek 9. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 8
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4