Zemřel prezident země, která kašle na covid-19: Vládl i Zanzibaru, který Češi milují

Tanzanská vláda oznámila úmrtí prezidenta Johna Magufuliho. Na veřejnosti se neukázal od 27. února a v tisku kolovaly informace o jeho možné hospitalizaci. Mluvilo se o koronaviru, který od začátku popíral a zlehčoval, objevily se i zvěsti o infarktu a převozu do Indie. Podle vládního sdělení zemřel na onemocnění srdce v hlavním městě Dáresalámu.

John Magufuli, jenž zemřel ve věku 61 let, patřil k politikům, kteří zpochybňovali vážnost covidu-19. Jak uvádějí africká média, středeční zpráva ukončila mnohadenní spekulace o tom, kde tanzanská hlava státu je. Prezident nebyl z politiků, kteří by o sobě nedali tak dlouho vědět, pravidelně se objevoval v televizi a komunikoval na sociálních sítích.

Jeho úmrtí ohlásila viceprezidentka Samia Suluhuová, o níž se už v minulých dnech spekulovalo jako o možné Magufuliho nástupkyni.

Vláda do středy zprávy o prezidentově nemoci popírala a premiér Kassim Majaliwa občanům v úterý doporučil, aby šířící se informace o prezidentově úmrtí ignorovali. Místní tisk psal mimo jiné o tom, že se nakazil koronavirem a byl k nemocniční léčbě převezen do Keni. Další zprávy pak hovořily o tom, že dostal infarkt a byl dopraven do Indie.

Ať už Magufuli podlehl srdečnímu onemocnění, nebo zemřel s covidem-19, jisté je, že tak růžové a bezcovidové to v Tanzanii nebude. Rájem bez koronaviru rozhodně není ani Zanzibar, který donedávna patřil mezi oblíbený cíl českých hvězd a hvězdiček, jež si pochvalovaly, že je to tam super, protože „tu lidé chodí bez roušek a jsou na pohodu“.

Cestovatelé teď, ať už slavní, nebo ne, ale mají smůlu. Česko pro cesty do zmíněné oblasti vydalo stopku, jež platí až do 11. dubna kvůli obavám z šíření jihoafrické mutace.

Než se Zanzibar stal zakázaným ovocem, slunili se tam například Vojta Dyk, Jakub Štáfek, Dagmar Havlová, Michaela Nosková nebo Zuzana Queen Plačková a Nela Boudová, která se tam věnovala studiu koučinku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:03 pátek 16. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 9
  • 8
  • 3
  • 3
  • 2