Víme, na co měl údajně zemřít Tadeášek (†4 měsíce). Případ je ale plný nejasností

O cizí zavinění nešlo a už vůbec ne o násilnou smrt. S takovým odůvodněním pustili policisté matku zemřelého Tadeáška poté, co ji několik hodin vyslýchali. Pravá příčina úmrtí čtyřměsíčního chlapce zůstává záhadou, Expres ale zjistil, že ji Veronika měla prozradit kamarádce. Pokud mluví pravdu, skutečně za chlapcovu smrt nemůže. Jenže případ obestírá hned několik nejasností.

Zanedbávala ho, byla na něj zlá a raději se věnovala drogám a alkoholu. Tak popisuje okolí Veroniku, matku Tadeáše, jehož policie našla v sobotu mrtvého.

Jenže policie ji v neděli pustila domů s tím, že dítě zemřelo bez cizího zavinění. Příčinu smrti ovšem nesdělila.

Expres ale zjistil, co o synově smrti prozradila sama Veronika svojí kamarádce. Prý se jednalo o syndrom náhlého úmrtí kojence.

Veronika s kamarádkami a synem jedné z nich. O vlastním synovi Tadeášovi nemá na Facebooku ani zmínku.

Jak už název napovídá, jde o stav, kdy dítě přestane náhle dýchat, a pokud není zahájena resuscitace, dochází k úmrtí. Maximum výskytu je podle informací z internetu do 2. až 4. měsíce života, Tadeáš byl tedy přesně v horní hranici.

Kromě toho měla Veronika kamarádce říct, že chce začít nový život a najít si práci.

Nejasnosti v případu

Jestli je to pravda, Veronika by skutečně na smrti nenesla podíl. Lidem se ale na případu nezdá hned několik věcí, proto na ni stále útočí a obviňují ji. Tady jsou nesrovnalosti v případu Tadeášovy smrti:

1. Jak se dostal na místo, kde ho našla policie? Matka tvrdí, že v zámeckém parku v Hoříně na Mělnicku usnula při opalování, a když se probudila, chlapec byl pryč. Jeho tělo ale bylo nalezeno podle všeho dva nebo tři kilometry odtamtud. 

2. Proč si ho nikdo nevšiml? Podle fotek je místo, kde byl kočárek s Tadeášem nalezen, hned u asfaltové cesty podél řeky. Zdá se prakticky nemožné, že by si tam dva dny nikdo opuštěného kočárku nevšiml, natož pak ve chvíli, kdy bylo celé Mělnicko na nohou a po Tadeášovi pátralo. Dovezl ho snad někdo na místo až předtím, než byl objeven?

2. Ať už to byla sama matka, kdo Tadeáše na místo odvezl, nebo někdo jiný, nezpochybnitelným faktem zůstává, že chlapci nikdo nezavolal záchranku. Nikdo se zjevně o jeho život nepokusil bojovat, nalezen byl opuštěný. Proč se tedy vyjádření policie tváří, že šlo jen o tragickou nehodu, za niž nikdo nemůže? Jde snad o taktiku?

3. Kdo je druhý vyslýchaný? Policie v souvislosti s případem vyslýchala dva lidi, které mluvčí Lucie Nováková označila za podezřelé. Jedním z nich měla být logicky matka Veronika, ale kdo byl ten druhý? Byl to snad právě on, kdo kočárek s Tadeášem odvezl z parku pryč? Spekuluje se, že by mohlo jít o Veroničina otce, tedy chlapcova dědečka.

4. Zfetovala se a usnula? Podle okolí byla Veronika uživatelkou drog, dokonce i její příbuzná řekla, že se podle ní nejspíše matka zfetovala a chlapce někde zapomněla. Když jí dělala sociálka test na drogy, zjistila stopy pervitinu. Jenže o uživatelích pervitinu se obecně ví, že když jsou pod vlivem, je prakticky nemožné, aby jen tak usnuli. Co tedy matka předtím, než bylo zmizení chlapce nahlášeno, dělala?

5. Podivné matčino vyjádření. Veronika se krátce poté, co byla policií propuštěna, ozvala na Facebooku. Lidem, kteří ji ze synovy smrti viní, poslala podrážděný vzkaz, že je podle policie nevinná, ať ji všichni nechají na pokoji. Teprve až poté se rozepsala, že si uvědomuje, jak špatnou matkou byla a že by ráda vrátila čas.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:23 úterý 29. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 83
  • 34
  • 34
  • 28
  • 26