Vodila všechny za nos, Terezku přitom sama zabila. Tadeáškův případ dává vzpomenout na Čermákovou

Pátraly po něm desítky policistů a hasičů, v akci byl vrtulník a celá země s napětím sledovala zprávy a modlila se, aby se dítě našlo živé. To se bohužel nestalo. Popis sedí nejen na čerstvý případ zemřelého Tadeáše, mnozí si vzpomněli i na téměř dvacet let staré pátrání po Terezce Čermákové z Kladna. S Helenou Čermákovou soucítilo celé Česko, dokud se neukázalo, že pětiletou dcerku zalehla opilá a usnula na ní. A možná i něco horšího.

Helena Čermáková ohlásila zmizení Terezky 20. června 2001 s tím, že se nevrátila z dětského hřiště. Okamžitě začala masivní pátrací akce, zapojily se do ní stovky policistů a vrtulník. Policie na to vynaložila téměř milion korun.

Případ tehdy s napětím sledovala celá země, lidé soucítili s matkou, která do televize zoufale plakala. Jenže pak začaly na povrch vyplouvat podezřelé okolnosti. 

První vlaštovkou bylo podivné chování Heleny Čermákové, která se sice před kamerou hroutila, ale jinak si třeba ještě tentýž večer odskočila na večeři do restaurace. Od policie šlo tehdy o chytrou taktiku, matku sledovala.

Když začali policisté na Čermákovou tlačit, ona najednou měnila výpovědi, což už bylo krajně podezřelé. Po třech dnech, co se Terezka nevrátila z hřiště, se zjistilo, že matka byla na hřišti vlastně taky, při opalování ale na chvíli usnula, a když se probudila, dcera byla pryč. 

Stejně vysvětluje synovo zmizení Tadeášova matka.

Zanedlouho už Čermáková vypovídala, že byla opilá a ve skutečnosti vůbec netuší, co se s Terezkou stalo.

Helena Čermáková

Jasno v tom, jak se s jejím zmizením věci mají, začali mít kriminalisté asi 26. června. To se Helena Čermáková pokusila o sebevraždu, což je asi to poslední, co by rodič udělal, kdyby měl byť jen tu nejmenší naději, že je jeho ztracené dítě naživu.

Helena Čermáková se pokusila o sebevraždu.

Navíc po sobě nechala zmatený dopis na rozloučenou, v němž na jednu stranu přiznává, že za Terezčino zmizení může ona, ale zároveň se z něj snaží vyvinit.

Čermáková vyskočila ze třetího patra, vyvázla ale se zlomeninami. Policie ji proto o necelé dva týdny později vyslechla znovu, tentokrát už s psychologem. A ještě ten večer bylo tělo malé dívky nalezeno v betonových základech chaty v nedalekém lese, popálené a zaházené listím a kameny.

V tu chvíli ještě nebylo úplně jasné, zda smrt způsobila přímo její matka, nebo zda jen zpanikařila po tragické nehodě a zbavila se těla. Jasno bylo o další dva dny později, matka byla obviněna z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Helena Čermáková přichází k soudu.

Sama se doznala, že přišla večer domů opilá, dcera přišla za ní do postele, obě usnuly a matka dceru zalehla. Když se ráno probudila, zjistila, že je po smrti. Její tělo vzala do náručí, chvíli s ním zmateně pobíhala po sídlišti a následně s ním zamířila na místo pozdějšího nálezu. Byla příčetná, dokonce se svlékla, aby mohla prolézt do sklepa stavení a mrtvou dceru tam schovala.

Zvláštní a zvrácené je, že podle pitvy měla dívenka v krvi 3,2 promile alkoholu. Obžaloba se Čermákovou snažila usvědčit z toho, že dceru úmyslně opila, to se ale nepovedlo. 

Nakonec matka u soudu za zmíněné ublížení na zdraví s následkem smrti vyfasovala tři roky. Do vězení nastoupila až v roce 2003, ještě jednou se neúspěšně pokusila o sebevraždu a především před nástupem trestu zmizela. Nakonec si ho odseděla celý a od roku 2006 je na svobodě.

Čermáková ve vězení pózuje fotografům.

Při příchodech k soudu, i když ji ve vězení navštívil tisk, se často smála na celé kolo a ochotně pózovala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:00 středa 30. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 108
  • 41
  • 37
  • 34
  • 32
  • 31