Zeman v Lánech hostí Cichanouskou: Popřál jí, aby porazila diktátora Lukašenka

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská dorazila do Lán. Přivítal ji tam prezident Miloš Zeman. Jak informoval mluvčí Jiří Ovčáček, hovořili spolu pochopitelně i o běloruském prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Zeman jej označil za diktátora a Cichanouskou naopak za statečnou ženu.

Cichanouská se už včera setkala se zástupci Senátu, například s jeho šéfem Milošem Vystrčilem. Dnes dorazila pod přísným bezpečnostním dohledem do Lán. 

„Prezident republiky vyjádřil Svjatlaně Cichanouské osobní podporu, podporu České republiky a vysoce ocenil její odvahu. Popřál opozici vítězství v boji s posledním evropským diktátorem,“ informoval Ovčáček.

Sdílel také fotografii, na níž dostává Cichanouská od Zemana květinu.

Během dne se pak hlava běloruské opozice setká ještě i s premiérem Andrejem Babišem.

Prchala před Černobylem i Lukašenkem

Cichanouská se narodila 11. září 1982 ve městě Mikaševičy (bělorusky, rusky: Mikaševiči) na jihu Běloruska. Její dětství ovlivnila havárie jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986, v rámci podpůrného programu pro děti z postižené oblasti pak strávila několik let v rodině v Irsku. 

Vystudovala Mazyrskou státní pedagogickou univerzitu I. P. Šamjakina, poté pracovala jako učitelka, překladatelka a tlumočnice z angličtiny a němčiny.

Cichanouská kandidovala v prezidentských volbách v Bělorusku, které se konaly loni 9. srpna, místo svého manžela. Tím je podnikatel, politický aktivista a youtuber Sjarhej Cichanouski (42). 

Úřady mu nejprve účast ve volbách odepřely a v květnu 2020 byl zatčen za narušení veřejného pořádku. Cichanouski tehdy ve městě Grodno na západě země sbíral podpisy na podporu kandidatury své ženy. Nyní je obviněn mimo jiné z toho, že využíval svůj blog k násilnému svržení běloruské vlády.

Miloš Zeman a Svjatlana Cichanouská

Podle oficiálních výsledků získal ve volbách dosavadní prezident Alexandr Lukašenko 80,1 procenta hlasů, Cichanouská skončila s 10,1 procenta hlasů druhá. Hlasování podle opozice provázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo mnoho novinářů i aktivistů. 

Výsledky voleb neuznává řada států ani EU, Bělorusko po nich zažilo obrovskou vlnu protestů, proti nimž policie tvrdě zasáhla a zatkla desetitisíce lidí. Ochránci lidských práv hovoří i o zastrašování lidí a mučení protestujících. EU v reakci na volby a na násilnosti ze strany policie uvalila na Lukašenka a jeho spolupracovníky sankce.

Svjatlana Cichanouská je v Česku.

Cichanouská, která označila výsledek voleb za zfalšovaný a sebe za vítězku, se kvůli obavám o svou bezpečnost, a zřejmě také pod nátlakem Lukašenkových bezpečnostních sil, den po hlasování uchýlila do Litvy. 

Už dříve odvezla ze země do bezpečí i své děti (s manželem mají dceru a syna), protože jí bylo vyhrožováno, že o ně přijde, jestliže se z prezidentského klání nestáhne. Poté navštívila ze svého exilu v Litvě řadu západoevropských zemí, vystoupila v Evropském parlamentu a setkala se i s unijními představiteli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:02 středa 6. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 12
  • 3
  • 2
  • 2
  • 1