Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Světlana na Hrad? Witowská je hrdinkou internetu, ocenil ji i Zeman. Byl důvod?

    Že to je její velký kariérní krok, bylo na moderátorce Světlaně Witowské vidět hodně, něžná blondýna byla tak nervózní, že se jí začátek úplně nevyvedl. Přesto z duelu dvou kandidátů vyšla vlastně nejlépe a lidé, kteří poslední debatu kandidátů sledovali, mají novou hrdinku. Ale zasloužila si to?

    Když Václav Moravec odmítl moderovat poslední debatu prezidentských kandidátů kvůli výtkám, které se poslední dobou na něj snášely za údajné nadržování protistraně prezidenta Zemana, Česká televize si chvíli nevěděla rady, koho posadí na jeho místo, a dlouho se spekulovalo nad jménem Jakub Železný.

    Ostřílený novinář z Událostí odmítal drby komentovat a nakonec bylo oznámeno jméno jedné z tváří Interview ČT24. Světlana Witowská dostala šanci k obrovskému kariérnímu posunu, což se odrazilo hned v úvodních minutách, kdy se vedle ostříleného politika Zemana sešly hned dvě nervózní osoby, vedle Jiřího Drahoše, který se rychle oklepal, to byla právě i Světlana.

    Zakoktávání, přeříkávání se a hlavně skákání do řeči ve snaze řídit mělo za následek, že diskusi řídila až moc a nenechala nikoho pořádně domluvit. Zpočátku se tak mohlo zdát, že Witowská se inspirovala u svého kolegy Moravce a byla útočná více na prezidenta Zemana. Jeho se stále doptávala na výroky, zatímco Drahoše nechala mluvit, a dokonce ji i sám Zeman musel upozornit, že jej nenechá doříct ani větu. Po této jeho výtce se staly dvě věci.

    Buď si to Witowská sama uvědomila, že tudy cesta nepovede, nebo dostala pokyn z režie prostřednictvím „ucha“, které měla nasazeno, aby se zase na veřejnoprávní televizi nevalily špatné komentáře, každopádně obrat nastal téměř okamžitě a Witowská si občas dovolila i trefný žert.

    To nejlepší trvalo nejkratší dobu

    Komorní prostředí diskuse v Rudolfinu sedlo hlavně akademikovi Drahošovi, zatímco na Zemanovi bylo chvílemi vidět, že se docela nudí, a v tomto bodě je nutné podotknout, že celkově nudná byla i samotná diskuse. Divák se už nedozvěděl nic nového a první zajímavá otázka tak přišla až po třiceti minutách (!), a to, zda Krym patří Rusku, nebo Ukrajině. Na klasické problémy, jako je euro nebo referendum či migrace, neodpověděli oba pánové nijak překvapivě, je proto pravda, že Witowská neměla nakonec ani velkou práci, neboť nebylo třeba krotit žádné vášně.

    Je škoda, že to nejlepší z této diskuse trvalo tu nejkratší dobu, a to když přišly na řadu dotazy z úst dvou obyčejných občanů. Ptali se na strategii pro rozvoj venkova, na české školství, na průmysl, tam teprve mohli oba kandidáti rozvést své představy směrem, který u nich obyčejně neslýcháme, a díky nim si lépe představíme, jak chtějí vést zemi, jakou mají vizi.

    Bohužel tomuto nápadu se více prostoru nedostalo a Witowská pak zpět najela na otázky, které již byly zodpovězeny. Zdárně je dotáhla do konce, kdy se dočkala i poklony od prezidenta Zemana, který jí poděkoval za její nezaujatost. A oslavné komentáře na Witowskou pak přišly i na sociálních sítích, ovšem je otázka, jak by si Witowská poradila v roli, kterou měl například Karel Voříšek, kdy se snažil na Primě krotit arénu plnou vzteklých lvů.

    Místo témat se řeší nepodstatné banality

    Světlana měla tedy daleko lehčí roli, to bezpochyby, na druhou stranu Česká televize avizovala dopředu, že nedopustí, aby se z diskuse stal cirkus, jak jsme toho byli již svědky.

    Byla víceméně v prostředí, na jaké je zvyklá, tedy jaké mívá v Interview ČT24, kde si se svými hosty v podstatě „vykládá“ bez zásahů publika. I když ji tedy všichni chválí, je na druhou stranu pravda, že se její role v debatě nadsazuje. Namísto toho, co pro nás oba kandidáti chystají, se řeší, kdo a jak zvládl debatu voleb, diskutuje se nad takovou banalitou, kdo je víc slušnější, a přitom se vytrácí smysl toho, že volby jsou konkurenční prostředí a že je to soutěž.

    Ať už ale souhlasíte s tím, že Witowská svou roli zvládla bezchybně, nebo jste se u diskuse nudili, jedno se tomu musí nechat – zdá se, že vedle křehké blondýnky trochu zkrotl i Miloš Zeman, nebyl tak útočný, a hlavně se na ni koukalo ze všech moderátorů nejlépe. Zejména proto, že jí to strašně slušelo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:57 pátek 25. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      173
    • Trapas
      85
    • Tvl
      23
    • Haha
      19
    • Cože
      14
    • Sladký
      12