Očkování nevěří stále více Evropanů: Máme se bát návratu vážných nemocí?

Absence epidemií a iluze, že člověku nic nehrozí, postupem času udělaly z Evropy „nevěřícího Tomáše“, co se očkování a jeho důležitosti týče. Nejnižší důvěru v bezpečnost očkování mají právě obyvatelé Evropy, kde jsou o ní přesvědčeny jen necelé dvě třetiny lidí. Neochotu nechat očkovat děti označila Světová zdravotnická organizace (WHO) za jedno z největších zdravotních rizik současnosti. Nejvíce v přínos vakcinace věří lidé ve vybraných částech Asie a Afriky.

Na důvěru v očkování si nedávno posvítila studie fondu Wellcome Trust, v bezpečnost očkování podle něj věří 79 procent lidí ve 140 hodnocených zemích.

Průzkum se uskutečnil v loňském roce ve spolupráci s americkým Gallupovým ústavem. Ukázal na propastné rozdíly mezi ekonomicky vyspělými západními zeměmi a rozvíjejícími se oblastmi. 

Nejvíce jsou lidé o nezávadnosti očkování přesvědčeni v jižní Asii a východní Africe, na opačném konci žebříčku jsou země Evropy a Severní Ameriky. Zemí s největší nedůvěrou proti vakcínám je Francie, kde je každý třetí člověk nepovažuje za bezpečné.

Česko patří v rámci Evropy k průměru. Nedůvěru zde dalo najevo 6 procent obyvatel, očkování naopak důvěřuje 64 procent Čechů.

Lidé skeptičtí vůči vakcínám mnohdy tvrdí, že mají obavy z negativních dopadů na zdraví či vývoj dětí. Často používají argumenty, které již odborné studie vyvrátily, nebo vycházejí z konspiračních teorií a dezinformací.

„Váhavost v otázce očkování může v některých místech reálně zpomalit skutečný pokrok, který svět dosáhl v kontrole očkovatelných nemocí,“ citovala stanice BBC expertku WHO na vakcinaci Ann Lindstrand.

Jako zářný příklad výzkumníci uvádějí spalničky. Průzkum ukázal, že existuje souvislost mezi nízkou proočkovaností populace a nárůstem počtu případů této potenciálně smrtelné choroby.

Mezi země s největším nárůstem případů patří země jako Madagaskar, Filipíny či Venezuela, kde je omezená dostupnost očkování, ale i státy jako Ukrajina či Francie, kde mají lidé ve vakcinaci malou důvěru.

Nárůst nemocných hlásilo před nedávnem také Česko, kde spalničky řádily hlavně v Praze. Právě v hlavním městě se nejčastěji rekrutují matky, které se snaží očkování svých dětí odložit, nebo je dokonce vynechají zcela.

V Česku se se spalničkami potýkají ještě na Ostravsku, tam jde však o čtrnáct případů. 

„Před rokem 1969 na spalničky umíraly miliony dětí, dnes už ta nemoc nemá takový respekt, protože se s ní většina lidí nesetkala,“ vysvětlila tehdy epidemioložka Zdeňka Jágrová v pořadu Epicentrum. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:07 pondělí 21. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 16
  • 16
  • 12
  • 12
  • 12