Na Výstavišti natáčí sci-fi? Ne, ve své laboratoři tam úřaduje profesor Dohořel

Všímaví návštěvníci pražského Výstaviště si nemohli nevšimnout, že tu nedávno vyrostla vskutku zajímavá stavba. Ta jako by odkazovala ke světlým zítřkům budoucnosti a není divu, že se kolem ní vyrojily nejrůznější spekulace. Natáčí snad některá z hollywoodských produkcí v metropoli nějaký sci-fi film nebo seriál?

I když se kolem záhadné kupole a přilehlého stanu vyrojila celá řada legend a mýtů, skutečnost je docela prozaická, i když budoucností ve finále dost úzce souvisí.

Interaktivní laboratoř představuje den, kdy nebudou existovat klasické cigarety. Na světě je aktuálně asi miliarda kuřáků cigaret, a i když osvěta, aby kouřit přestali, je poměrně veliká, stále na to velká část z nich z vysoka kašle a se zlozvykem skončit nehodlá. Někteří z nich ale přecházejí postupně na variantu bezdýmných tabákových výrobků. 

Vědecké výzkumy dokazují, že tyto alternativy pomáhají zlepšit kvalitu života cestou odstranění cigaretového kouře. Právě tyto vědecké poznatky jsou veřejnosti nabídnuty srozumitelnou formou v interaktivní laboratoři Svět bez kouře, která je návštěvníkům otevřená po celý květen.

Z nejnovějších průzkumů vyplývá, že méně než polovina dospělých českých kuřáků označuje za hlavní příčinu škodlivosti kouření pro lidské zdraví chemické látky, které vznikají během hoření tabáku. Právě tyto látky způsobují onemocnění spojená s kouřením. Mezi odborníky dlouhodobě panuje shoda, že alkaloid nikotin, který je sice velmi návykový a určitě není bez rizika, hlavní příčinou závažných onemocnění není.

Na Výstavišti to teď vypadá jako v nějakém sci-fi filmu.

Dospělí čeští kuřáci se při návštěvě laboratoře Svět bez kouře mohou dozvědět, jaký je rozdíl mezi hořením a zahříváním, co s sebou hoření přináší a proč nastal čas zvážit lepší alternativy.

Seznámí se i s hlavními fakty o nikotinu, stejně jako s principy fungování moderních bezdýmných alternativ ke klasickým cigaretám a s rozdíly mezi nimi. Průvodcem je jim virtuální popularizátor vědy profesor Dohořel, který jednotlivá fakta srozumitelně vysvětluje v sérii tematických videí.

Originální v Česku vyvinutá laboratoř využívá nejmodernější technologie, jako jsou digitální rentgeny a holografické boxy. Výjimečné je zejména využití technologie motion capture, díky které ožívá postava samotného profesora Dohořela, jemuž hlas a pohyb propůjčil herec Marek Němec.

Navštívit ji můžete v Praze na Výstavišti Holešovice až do 31. května, u vstupu do parku Stromovka. Více informací o otevírací době se dozvíte na www.svetbezkoure.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 7. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1