Svěrák Zemanovi vyčetl nedostatek lásky a chtěl by šířit dobro!

Režisér Jan Svěrák se na předávání cen Český lev vyhranil proti prezidentově kritice veřejnoprávní televize a představil svou petici Pět vět na obranu České televize. Dodatečně ještě vysvětlil, co konkrétně mu na slovech Miloše Zemana vadilo, a zareagoval také na hradního mluvčího.

Jan Svěrák stručně shrnul obsah výzvy jako apel na české osobnosti a politiky, aby pomohli zabránit tendencím dostat nejmocnější veřejnoprávní médium pod kontrolu politické moci. Zdůraznil, že nezávislost České televize je důležitá jako kontrolní mechanismus zastupující i občany tam, kam třeba nemají čas nebo chuť dohlédnout.

„Média, která patří soukromníkům, nemají tu svobodu, protože ti často chtějí nějaký vliv nebo službu a musí dělat politikům ústupky, kdežto veřejnoprávní média ne,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Podle něj se od dob televizní krize v roce 2000 opět začaly objevovat podobné tendence ke kontrole.

„Od té doby si nedovolili na veřejnoprávní média útočit, až v poslední době zase začali vystrkovat růžky. V tom inauguračním projevu pan prezident ty růžky vystrčil pěkně,“ říká Svěrák s tím, že jde o holý fakt, zda občané stojí o veřejnoprávní nezávislá média, nebo o média pod kontrolou mocných, jako třeba v Rusku.

Co Janu Svěrákovi nejvíce vadilo na prezidentově projevu? „Že tam bylo málo lásky. Celé to bylo jenom negativní a to mi bylo líto. Já jsem třeba čekal, že nám řekne, na co se těší a co bychom mohli udělat líp, a že jsme jeden velký národ a měli bychom spolu držet, a že třeba obrátí. Asi budeme muset každý sám ve svém okolí začít to dobro šířit. Oni to za nás politici neudělají.“

Zdeněk Svěrák rozdal podpisové archy na obranu České televize.

Jako problematické označil Svěrák nepodložené Zemanovy narážky na hospodaření ČT: „Začal používat argumenty, které jsou těžko prokazatelné, líbivé.“ Režisér považuje za nepřijatelné, aby veřejnoprávní média byla například pod kontrolou parlamentu, který by rozhodoval o tom, jestli dostanou na další rok peníze. To by znamenalo, že by si mohl parlament klást požadavky.

Hradního mluvčího předávání Českých lvů natolik namíchlo, že hned zveřejnil jeden ze svých tradičních štvavých tweetů a označil veřejnoprávní televizi socialistickým předrevolučním názvem ČST.

11.března 2018 v 09:29, příspěvek archivován: 12.března 2018 v 18:22

Udělování Českých lvů, se záběry kamer na růžolícího ústředního ředitele ČST P. Dvořáka, plně potvrdilo inaugurační projev pana prezidenta.

Na to také Svěrák reagoval: „Podívejte se, já jsem se na ten záznam díval, protože jsem ho neviděl. Ředitele jsem tam několikrát zahlédnul, ale myslím si, protože je to docela pohledný člověk, že se na něj koukat dá. Byl tam v záběru asi dvakrát nebo třikrát a já bych jako ředitel takové instituce také chtěl být v záběru a dát najevo, že mi na tom záleží, že se pěkně obléknu a jdu na takovou slavnost.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:38 úterý 10. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 21
  • 11
  • 9
  • 9
  • 8