Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čeští filmoví kritici o novém představiteli Švejka: Pavel Liška? To je jasná aprílovina!

    Pavel Liška bude novým Švejkem. Co na to čeští filmoví kritici? | foto: koláž Expres

    Chystaný remake Dobrého vojáka Švejka, klasiky české kinematografie, budí velké vášně, a to ve společnosti i mezi filmovými kritiky. Co si o chystaném počinu režiséra Bohdana Slámy a obsazení Pavla Lišky do hlavní role myslí třeba Kamil Fila nebo Petr Cífka?

    1. Kamil Fila: Sláma a Liška můžou ze Švejka udělat Forresta Gumpa

    Bohdan Sláma se už dlouho, naposledy v knize rozhovorů s Milošem Formanem, vyznává, že by hrozně rád udělal Švejka jinak, než dosud bylo zakořeněno v paměti většiny čtenářů a diváků. Když si na konci 90. let Saša Gedeon vybral Pavla Lišku jako ideálního představitele nové verze Dostojevského Idiota, onu čistou duši, na níž se zrcadlí krutost a vypočítavost okolního světa, byla to ideální volba. I když pro Pavla Lišku trochu prokletí. Spousta blbečků a prosťáčků v jeho filmografii nás nutí smát se jen hlouposti těch postav, a nikoli si uvědomovat, jak dovedeme být zlí k těm slabším,“ říká filmový kritik Kamil Fila, publikující na stránce Ještě větší kritik, než jsme doufali, o obsazení Lišky do hlavní role.

    Kamil Fila: Pavel Liška s Bohdanem Slámou mají šanci posunout naladění směrem k mezinárodně srozumitelnější české verzi Forresta Gumpa.

    Populární český komik podle Fily dodá postavě něco nového, s tím ji ale zákonitě změní.

    „Pokud bude hrát Pavel Liška Švejka, bude ta postava rozhodně subtilnější a to nejen fyzicky. Jde jen o to, jestli při veškerém realismu, kdy se nebude moct švejkování schovávat za komediální nadsázku, bude hlavním vyzněním, že Švejk je opravdu hloupý a nevinný a bude vyvolávat spíš soucit, nebo jestli z toho vyjde, že svou hloupost jen hraje. Hrušínského Švejk vyvolával spíš druhý dojem a šlo svého druhu o oslavu vychcanosti malého českého člověka. Pavel Liška s Bohdanem Slámou mají šanci posunout naladění směrem k mezinárodně srozumitelnější české verzi Forresta Gumpa,“ myslí si kritik.

    2. Petr Cífka: Liška by měl dostat šanci překvapit

    Přiznávám, že když jsem se tu zprávu dozvěděl, musel jsem se podívat na datum, jestli náhodou není 1. dubna. Švejk s Liškou od Slámy zní jako tutová aprílová zpráva,“ popsal reakci na správu o chystaném snímku Petr Cífka ze serveru MovieZone.cz.

    Petr Cífka, zakladatel MovieZone, autor 1000 věcí, co mě serou, a kritik na ČSFD vystupující pod pseudonymem Cival.

    „Na druhou stranu ani Jamese Bonda v podání neotesaného Daniela Craiga jsme si nedokázali představit, Heath Ledger na první fotce jako Joker taky všechny vyděsil. Ale bude tohle ten případ? Nemyslím si,“ přemýšlí filmový publicista.

    „Je určitě fajn, když tvůrci myslí out-of-the-box a updateují klasické látky novým pojetím, je to lepší, než jen trapně kopírovat klasiku – pak to srovnávání bývá ještě drastičtější. Na druhou stranu po novém Dědictví, Bony a klid nebo Sněženkách už jsem víru v domácí filmaře oprašující slavné značky ztratil. A navíc... Štve mě, že David Novotný, který by typově parádně seděl, přišel o svoji životní roli,“ navrhuje Cífka ideálnějšího představitele.

    Takových by se našlo spousta: vzhledově by se na Švejkahodil třeba také Igor Bareš nebo Matěj Ruppert, který by si hloupého vojáka měl střihnout v chystaném seriálu České televize s názvem Já jsem Švejk.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:14 sobota 1. října 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Super
      10
    • Haha
      8
    • Cože
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      5