Výhrůžný vzkaz gangů ze Švédska: Máte nás za zvířata, budeme se tak chovat!

V noci na úterý se řada švédských měst proměnila téměř ve válečnou zónu. Gangy maskovaných mladíků, s největší pravděpodobností místních migrantů, zapalovaly auta a házely kameny na zasahující policisty. Nad důvodem, který k takovému řádění útočníci měli, všichni dosud tápali, nyní se ale švédským médiím ozvali zástupci výtržníků. Útočili prý proto, že se v zemi nemají dobře, policie je na ně vysazená a umisťuje do jejich čtvrtí kamery. Situace se podle nich podobá dokonce nadvládě nacistického Německa! „Považujete nás za zvířata, tak se tak budeme chovat,“ vzkazují.

Desítky zapálených automobilů v Göteborgu, Malmö, Helsingborgu či Stockholmu, násilné střety s policií. Takový je výsledek řádění, kterého se gangy mladistvých dopustily ve Švédsku během noci z pondělka na úterý.

Policie i vláda tápou, útočníků policisté pochytali jen pomálu a až dosud nebylo jasné ani to, proč výtržníci v ulicích měst nepokoje rozpoutali. Švédský server Expressen.se teď ale jejich důvody odhalil. Zveřejnil totiž video, které redakci jeden z útočníků poslal těsně před začátkem řádění, i rozhovor s jiným mužem, který vznikl až po něm.

Před osmou hodinou večer přišel fotografovi Expressenu, který se několik dnů předtím společně s kolegou věnoval sociálním problémům v Göteborgu, vzkaz v podobě videa. Na něm je pečlivě maskovaný muž, jehož slova potvrzují domněnky, že nepokoje rozpoutali migranti ze sociálně odloučených lokalit.

Švédští hasiči měli v noci na úterý plné ruce práce.

Muž čte zprávu adresovanou „policii, politikům a společnosti“. Má tři části, první hovoří o tom, že se prý policie v sociálně slabších lokalitách chová brutálně a bezdůvodně obtěžuje místní. 

V druhé části zprávy si muž stěžuje na počínání sociálních společností, které často místním rodinám odebírají děti. 

Ve třetí části pak označuje za nespravedlivé, že v chudých oblastech (tedy v těch, kde právě gangy mladistvých, často obchodujících s drogami, působí, pozn. red.) vláda instaluje mnohem více kamer než v oblastech bohatších.

Útočníci podpálili desítky vozidel.

„Považujete nás za zvířata, tak my se jako zvířata budeme chovat. To není žádná hrozba, pouze chceme, aby se společnost probudila,“ říká muž ve videu s tím, že se v Göteborgu stane „něco velkého“. Neupřesňuje, co má konkrétně na mysli, ovšem jen krátce po odeslání videa ve městě začalo organizované zapalování aut.

Pouhý den po rozpoutání pekla v ulicích švédských měst se pak Expressenu podařilo domluvit rozhovor s jiným ze strůjců nočního řádění. Na schůzku pak ale přišel muž, který o sobě tvrdil, že není tím, s kým se redakce domlouvala na rozhovoru, ale pouhým prostředníkem. Nepokojů se podle svých slov neúčastnil, před reportéry si ovšem obličej kryl maskou.

Gangy zapalovaly hlavně automobily.

Prostředník pak v krátkém rozhovoru mluví o stejných problémech jako autor videa, tedy o obtěžování policií či nespravedlivém rozmisťování kamer.

„Nemůžu ani v klidu kouřit trávu. Dostanu pak pokutu jen za to, že to mám v těle. Co je tohle za svobodu? Pak sem dají kamery a sledují vás. Začíná se to tu podobat nacistickému Německu,“ stěžuje si maskovaný muž.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:55 pátek 14. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 26
  • 15
  • 14
  • 11
  • 10