Organizovaný teror ve Švédsku: Mají hořící auta na svědomí migranti?

Několik švédských měst během noci na dnešek zachvátila vlna nepokojů. Organizované gangy maskovaných mladíků se zaměřily především na auta a několik desítek jich zapálily, kromě toho se útočníci také střetli s policií. Policie zatím důvody organizovaného teroru prošetřuje a o původu útočníků mlčí. Některé indicie ovšem naznačují, že šlo o mladistvé migranty.

Řada švédských měst se v noci na středu proměnila doslova ve válečnou zónu. Jejich ulice totiž vzaly útokem gangy čítající několik desítek mladistvých výtržníků s pečlivě maskovanými obličeji.

Terčem jejich násilí se stala především auta, motorky či karavany, v některých případech ale i například skládky odpadu. Útočníci je zapalovali, přičemž počty zdevastovaných objektů jdou do desítek. Na mnoha místech pak došlo ke střetům s policií, na kterou zakuklenci házeli kameny.

Nepokoje se odehrály v různých okresech Göteborgu, v Malmö či Helsingborgu a několik aut vzplanulo i v hlavním městě Stockholmu. Právě rozsah řádění policii děsí, podle všeho šlo o organizovaný teror, na jehož rozpoutání se útočníci dohodli přes sociální sítě.

Přesný důvod nepokojů vyšetřovatelé prověřují, mohl by však souviset s blížícími se volbami. V současné chvíli již několik agresorů zadrželi, na veřejnost ale prosákla pouze informace, že jde o nezletilé jedince.

Švédští hasiči měli v noci na úterý plné ruce práce.

Ačkoliv se v médiích žádné zprávy o původu útočníků neobjevily, řada uživatelů na internetu je přesvědčena, že jde o migranty. Někteří si také stěžují, že zřejmě právě z toho důvodu jsou informace o nepokojích jen sporé, v některých zemích dokonce nulové.

Útočníci podpálili desítky vozidel.

Tomu, že útočníky skutečně nebyli rodilí Švédové, nasvědčují i další okolnosti. Téměř všechny střety se například odehrály v oblastech s vysokou mírou nezaměstnanosti a sociálními problémy obecně, které za poslední dobu evidují vzrůstající násilí. Právě v těchto oblastech gangy mladých migrantů působí.

Někteří svědci také podle některých zdrojů poukázali na to, že útočníci měli tmavou barvu pleti. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:27 středa 12. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 22
  • 17
  • 12
  • 9
  • 8