Už i Švédsko utahuje covidové šrouby: Ani volnější pravidla virus nevymýtila

I když bylo Švédsko v minulosti v souvislosti s řešením pandemie koronaviru dáváno za příklad, ukazuje se, že ani volnější opatření nejsou sázkou na jistotu. Pozitivně testovaných rapidně přibývá a vláda opět sahá po restriktivních opatřeních a připravuje veřejnost na „krutou a dlouhou zimu“.

Ve Švédsku tak bude moci nově u stolu v restauracích a kavárnách sedět maximálně osm lidí, informoval server BBC. Kvůli rapidnímu nárůstu nových případů premiér Stefan Löfven oznámil, že lidé v dalších třech regionech by měli pracovat pokud možno z domova a vyhýbat se hromadné dopravě. Situace je podle něj „velmi vážná”.

Už minulý týden úřady kvůli oznámily zpřísnění pravidel ve Stockholmu a v regionech Östergötland a Västra Götaland, kde leží město Göteborg. Dříve se vyhlašovala pravidla pro regiony Upssala a Skane. Nyní se doporučení vlády, která jsou dobrovolná, týkají asi 70 procent z celkových 10,5 milionu švédských obyvatel.

Úřady lidem doporučují, aby se vyhýbali vnitřním veřejným prostorům, jako jsou nákupní centra, bazény či tělocvičny, a nenavštěvovali kulturní akce. Pokud je to možné, mají zůstávat co nejvíce doma a stýkat se pouze se členy rodiny.

Od pátku Švédsko zaznamenalo dalších 31 úmrtí pacientů s covidem-19, celkově jich je ve Švédsku 5969. To je o dost víc než v sousedních zemích, Norsko má podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse 282 úmrtí a Finsko jich hlásí 359. Ve srovnatelně velkém Česku zemřelo 3859 lidí s covidem-19.

Šéf švédského úřadu národního zdraví Johan Carlson doufá, že veřejnosti se podaří díky dodržování celonárodních a regionálních doporučení šíření viru zastavit. Zároveň ale varoval, že Švédy čeká „dlouhá a krutá zima“. Nutno dodat, že Švédové na doporučení v drtivé většině případů dbají a země nemusí nařízení diktovat a pokutovat jejich nedodržování jako třeba v Česku nebo zbytku Evropy.

Přehodnotí teď například Janek Ledecký svoje slova? Zpěvák nedávno vyzýval k následování švédského modelu bez větších restrikcí, který byl podle něj zaručený způsob, jak se vypořádat s pandemií koronaviru...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:48 čtvrtek 4. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 18
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13