Jurečka tvrdě o svazcích homosexuálů: Za chvíli si lidé budou brát děti a zvířata!

Marian Jurečka | foto: Profimedia.cz

Manželství homosexuálů je jedním z témat, která v tuto chvíli nejvíce rezonují českou společností a dělí ji na dvě strany. Na straně, která je zcela jednoznačně pro zachování tradiční hodnoty, kdy je manželství svazkem výhradně mezi mužem a ženou, je i místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ten se vůči snaze prosadit manželství mezi páry stejného pohlaví hlasitě vymezuje a tentokrát ji zkritizoval hodně zostra. Prý má strach, že by se u nás do dvaceti let mohly zlegalizovat dokonce i svazky s dětmi či zvířaty!

Jedni považují manželství za produkt lásky, kterou k sobě může cítit kdokoliv. Podle druhých jde o tradiční hodnotu, která by měla zůstat jen mezi mužem a ženou. Není těžké uhodnout, do jaké skupiny se řadí zástupci vládní KDU-ČSL, která usiluje o prosazování tradičních křesťanských hodnot. O jejím postoji v pořadu Štrunc! na serveru Info.cz promluvil místopředseda strany Marian Jurečka.

„Já i KDU-ČSL jsme proti manželství homosexuálů z několika důvodů. Po tisíciletí je tu zaveden institut manželství, takto pojmenovaný jako svazek muže a ženy, který mimo jiné vychází ze staroslovanských slov muž a žena a který definuje, že právě to je základ rodiny. Mást tyto pojmy tím, že najednou začneme přidávat rozšíření o muže a muže nebo ženu a ženu, je hrozně nešťastné. Vadí mi to principiálně i z těchto praktických důvodů,“ říká Jurečka.

KDU je prý připravena diskutovat o změnách parametrů registrovaného partnerství. Od základů měnit hodnoty manželství je však podle Jurečky špatným řešením.

„Jsme připraveni a otevřeni diskutovat o tom, jakými parametry řešit otázku registrovaného partnerství. Jestliže dnes mají registrovaní partneři problém, že v některých oblastech jsou jejich práva krácena, pojďme se o tom bavit. Ale paušálně říct, že rozmetáme pojem manželství, který má hodnotu, tak to je špatně,“ myslí si.

Jurečka se v rozhovoru nechal slyšet, že má obavu z toho, kam až mohou podobné snahy vést. A vytasil hodně krajní případ. Bojí se prý, že za několik let bude ve světě možné uzavírat manželství prakticky s kýmkoliv!

„Já mám obavu z toho, co už vidíme v Americe, kde je v těchto debatách určitý náskok. Objevují se tam regulérní aktivity usilující o to, aby cit lásky, kdy lidé tu lásku projevují vůči zvířatům či dětem a podobně, mohl být také definován jako manželství. Takže já mám obavu, že tu najednou umožníme postupování dalších a dalších kroků, které mohou třeba za dvacet let, ať nám to dneska zní jakkoliv absurdně, přinést situaci, kdy manželství bude prakticky úplně cokoliv. Že se ten pojem úplně vyprázdní,“ říká Jurečka.

To ale není vše, čeho se muž, který v KDU-ČSL usiluje o post předsedy, obává. Pokud by k uzákonění manželského svazku dvou osob stejného pohlaví došlo, nemuselo by se zdaleka jednat o konečný stav. Nároky homosexuálů by se pak mohly zvyšovat.

„Pamatujme si tu debatu, když se legislativně ukotvilo registrované partnerství. Tehdy ti hlavní aktivisté říkali, že to je všechno, že dál už nebudou nic chtít. A vidíte, jak se ta debata vyvíjí a kam se posouvá z hlediska adopce dětí a podobně? Nemůžeme říct, že tohle bude konečný a trvalý stav. Já prostě nechci salámovou metodou krájet manželství a tento pojem a hlavně hodnotu rozmělňovat a přispívat k tomu, aby byla úplně vyprázdněna,“ vysvětluje.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:20 úterý 28. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 107
  • 19
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7