Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Svatební mejdan: Pippa měla stopku na večírek, zakázali i vtipy na Harryho bývalky!

    Svou svatební noc po sobotním obřadu, který dnešní britský tisk nadšeně označuje za „triumf“, strávili britský princ Harry a jeho manželka Meghan – nyní už jako vévoda a vévodkyně ze Sussexu – na hradě Windsor.

    Předcházela jí večerní soukromá svatební párty. Novomanžel podle médií v sobotu daroval své ženě čtvercový akvamarínový prsten, který patřil jeho matce, zesnulé princezně Dianě.

    Na večerní recepci v sídle Frogmore House, které se nachází nedaleko hradu Windsor, si novomanželka oblékla bílou róbu ke krku s odhalenými rameny od britské návrhářky Stelly McCartney. Harry na párty svou manželku odvezl osobně v otevřeném retro jaguáru na elektrický pohon. Poznávací značkou vozu bylo symbolicky datum svatby. Po celou noc byla podle britského tisku od hradu slyšet hlasitá hudba a hodinu před půlnocí místního času ozářil oblohu ohňostroj odpálený na počest novomanželů.

    Cíl svatební cesty novomanželů ještě nebyl oznámen, očekává se ale, že se vydají do Namibie nebo Botswany. S odjezdem budou ovšem muset pár dnů počkat, v úterý se totiž pár zúčastní recepce v Buckinghamském paláci u příležitosti oslavy 70. narozenin Harryho otce a následníka trůnu, prince Charlese.

    Dnešní britský tisk nešetří superlativy při hodnocení sobotní svatby, která byla podle listu The Sunday Times odrazem osobností prince Harryho a Meghan Markle: „Neformální, milá, okouzlující, laskavá. Byl to triumf.“ Chválu pějí deníky na oba hlavní aktéry, obřad kombinující tradici s modernitou i nádherné počasí. Pozornost věnují i kázání amerického episkopálního biskupa Michaela Curryho, díky němuž se stal jednou z hvězd obřadu. Nedělník The Mail on Sunday pak poblahopřál novomanželům a napsal, že „vítá obrodu královské rodiny, která je koneckonců i naší rodinou“.

    Meghan a Harry mění britskou monarchii.

    „Jestliže tu někdy byla svatba symbolizující moderní, multikulturní, multirasovou Británii, byla to ta včerejší,“ shrnul list Sunday Mirror. Za „dokonalý den k pozdvižení nálady celého národa“ označil sobotu ve Windsoru list Sunday People. 

    Konzervativní britská monarchie se mění za pochodu. A za vším stojí jedna žena. To, co si nedovolila princezna Diana ani vévodkyně Kate, není pro novopečenou vévodkyni ze Sussexu problém. Zřejmé je to i z jejich svatebního mejdanu. Harry a Meghan totiž porušili snad všechna královská pravidla.

    Na svatbě Harryho a Meghan a následné párty bylo sice přísně zakázáno fotit, i tak se ale na veřejnost dostaly velmi překvapivé detaily. Kdo by čekal, že po církevním obřadu následovala nudná sešlost britské šlechty, pekelně by se spletl. Párty byla plná rýpavých proslovů a techno hudby.

    Ačkoliv jde v pořadí o šestého následníka trůnu nejslavnější královské rodiny na světě, ani Harry se na vlastní svatbě nevyhnul trapným proslovům. A hned o ten první se měl postarat jeho otec Charles. Ten si se svým mladším synem nebral servítky.

    „Charles vyprávěl o tom, jak Harryho krmil a měnil mu plenky, a pak prohlásil: A podívejte, jak se nám pochlapil!“ popsal jeden z dvou set pozvaných hostů. Překvapením pro všechny bylo, že ani v jedné řeči neměla zaznít zmínka o Harryho mamince, princezně Dianě.

    Harry a Meghan jsou konečně svoji.

    Ačkoliv atmosféra měla být velmi uvolněná, přísně zakázané měly být vtípky o Harryho minulosti bouřliváka, kdy měl obléknout nacistickou uniformu, či byl několikrát spatřen na večírku zcela nahý. Toto pravidlo ale platilo jen do odchodu nejstaršího hosta.

    Královské tradice pak měla porušit dokonce i sama novomanželka, která měla proslov, ačkoliv to není zvykem. Zatímco Meghan měla poděkovat své nové rodině za vřelé přijetí, proslovy Williama a Harryho nejlepšího kamaráda Toma Inskipa měly být peprnější.

    Ačkoliv první manželský tanec měl proběhnout při tónech písně Wanna Dance with Somebody od Whitney Houston, po celou dobu večírku hrála Harryho oblíbená taneční hudba od DJ Sama TotoLeeho, který vystoupil také na svatbě Pippy Middleton. Ta ale kupodivu na večírek pozvánku, stejně jako Harryho bývalka Chelsy Davy, nedostala.

    Zajímá-li vás, jaké dobroty se podávaly na královské svatbě, budete se hodně divit. Svatebčané se museli spokojit s hamburgery a cukrovou vatou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:17 pondělí 17. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      77
    • Trapas
      52
    • Tvl
      23
    • Haha
      22
    • Sladký
      14
    • Cože
      13