Inspekce zavřela bistro v centru Brna. Bylo zamořené šváby!

V některých částech světa se jedení hmyzu stává módou. Tím se možná nechali inspirovat provozovatelé asijského bistra v centru Brna a řekli si, že pár brouků v kuchyni přece nemůže nikomu vadit. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se při běžné kontrole nestačili divit, když objevili kuchyň plnou mrtvých i živých exemplářů nejrůznějšího hmyzu, především švábů.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou při rutinních kontrolách hygieny asi zvyklí na hodně. Prohlídka Asijského bistra Dragon II v samotném centru Brna jim ale vyrazila dech.

Na místě se rozhodli ho uzavřít. Důvod? Podle oficiálních stránek SZPI „hygienický a technický stav provozovny vylučoval bezpečnou přípravu pokrmů bez rizika kontaminace“.

Jako první bod podnětu k uzavření restaurace uvedli rozsáhlý výskyt mrtvých i živých exemplářů lezoucího hmyzu. Jak je na stránkách uvedeno, celou kuchyni zamořili především švábi.

Mimo jiné byla kuchyňská zařízení jako sporák, gril nebo lednice zanesena silnou vrstvou mastnoty svědčící o dlouhodobé rezignaci na úklid. Na podlaze se pak kromě hmyzu povalovaly i zbytky jídel a prach.

„Kvůli zatečeným stropům olupující se omítka v části provozovny představovala riziko kontaminace surovin a připravovaných pokrmů,“ uvádí jako další z důvodů inspekce.

Kromě bezodkladného uzavření také inspekce zahájila správní řízení, které bude rozhodovat o udělení pokuty provozovateli – společnosti T & H Bistro. Restaurace zůstane uzavřená až do doby, kdy opakované kontroly potvrdí, že její stav odpovídá hygienickým požadavkům. Provoz tak v budoucnu může být obnoven.

Na fotky z kuchyně, které zveřejnila přímo Státní zemědělská a potravinářská inspekce, se podívejte v galerii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:18 pondělí 11. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 7
  • 5
  • 5
  • 5
  • 5