Ženy Evropy na summitu v Praze: Moldavsko, Kosovo, Estonsko či hubená zlobilka z Finska

Obří summit, který nyní bude po dva dny probíhat v Praze za přísných bezpečnostních opatření, hostí státníky z celé Evropy, dorazil ale i velmi zachmuřený turecký prezident Recep Erdogan, jenž by tu měl jednat s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem. Přestože muži na summitu, který kromě premiérů a prezidentů 27 států Evropské unie uvítal i britskou premiérku a na dálku se ho zúčastní i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, převládají, ženských političek není zrovna málo.

Samozřejmě nemůže chybět hlava Evropy Ursula von der Leyenová (63), která dorazila na Pražský hrad ve své oblíbené fuchsiové barvě, ale jako první vůbec přijela islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová (46), jež hned zaujala svou výtečnou náladou.

Hlava Evropy Ursula von der Leyenová

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová

Petr Fiala a Katrín Jakobsdóttirová

K nepřehlédnutí byla prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová (40), jejíž modrý kostým, havraní hříva a červená rtěnka zaujaly i fotografy.

Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová

Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová s Petrem Fialou

Nemohla nepřijet ani „zlobivá holka“ z Finska. Premiérka Sanna Marinová (36) byla nedávno vláčena médii i kritiky za to, že se bavila na večírku a líbala se s finským zpěvákem, ačkoliv na ni doma čekala rodina a manžel.

Mladá Sanna celou aféru v soukromí evidentně nepobrala dobře, přestože se opozici srdnatě ubránila, je na ní vidět, že stres se jí podepsal na váze a finská premiérka viditelně ztratila několik kilogramů.

Finská premiérka Sanna Marinová s Petrem Fialou

Finská premiérka Sanna Marinová s Petrem Fialou

Modrá barva je u ženských představitelek státu stále oblíbenou sázkou na jistotu, oblékly ji kromě kosovské prezidentky také estonská premiérka Kaja Kallasová (45) a švédská premiérka Magdalena Anderssonová (55).

Estonská premiérka Kaja Kallasová a Petr Fiala

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová s Petrem Fialou

Britská premiérka Liz Trussová (47) si na sako v námořnické modři připnula odznáček, který spojuje britskou a ukrajinskou vlajku. Trussovou uváděla do funkce královna Alžběta II. a jen dva dny po jejich oficiálním setkání panovnice zemřela. Prvním počinem nové premiérky země tak byl stání pohřeb.

Britská premiérka Liz Trussová

Prezidentka Moldavské republiky Maia Sanduová (50), která předtím byla premiérkou země, přijela také mezi prvními a stejně jako islandská představitelka sáhla po výraznější barvě. Sanduová a její země se sice nepřipojily k sankcím EU proti Rusku, jelikož Moldavsko zastává neutralitu, ale podala žádost o členství v Evropské unii a země otevřela své sousedské hranice ukrajinským uprchlíkům.

Prezidentka Moldavské republiky Maia Sanduová

Prezidentka Moldavské republiky Maia Sanduová

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:13 pátek 3. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 137
  • 66
  • 9
  • 5
  • 4
  • 4